FC Emmen wil langer snuffelen aan Donis Avdijaj: 'Het klopt, ik hou van poetsen op voetballers met een krasje'

FC Emmen wil langer de tijd nemen om Donis Avdijaj aan het werk te zien. De 24-jarige Kosovaarse vleugelaanvaller heeft weliswaar al een paar trainingen meegedaan, maar kampt momenteel met een lichte blessure.

Donis Avdijaj in het shirt van Willem II, de club waar hij mot kreeg met de trainer.

Donis Avdijaj in het shirt van Willem II, de club waar hij mot kreeg met de trainer. Foto: ANP

„Daardoor wordt de stage mogelijk iets verlengd”, laat FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers weten. Oorspronkelijk hadden beide partijen met elkaar afgesproken rond dit weekend een knoop door te hakken over een eventuele samenwerking. Als het aan Emmen ligt, wordt die beslissing dus nog iets uitgesteld. De club is hierover in gesprek met kamp Avdijaj.

Trainer Dick Lukkien zei afgelopen weekend zeer gecharmeerd te zijn van de kwaliteiten van de vleugelaanvaller, die inzetbaar is op meerdere aanvallende posities. Lukkien spreekt zelf van een ‘snuffelstage’ en geen proef- of testperiode. Beide partijen zijn elkaar volgens hem aan het ‘aftasten’, maar de blessure bemoeilijkt dat proces.

Gratis op te pikken

Avdijaj trainde vorige week vrijdag voor het eerst mee, nadat hij zichzelf bij de club had aangeboden. De zesvoudig Kosovaars international ziet in FC Emmen de ideale club om zijn nog jonge carrière, waarin hij al de nodige clubs heeft versleten, een nieuwe impuls te geven. Naar eigen zeggen wil hij alleen naar de Duitse Bundesliga en de Nederlandse Eredivisie.

Voor Emmen kan Avdijaj de gewenste versterking op de linksbuitenpositie blijken te zijn. De Drentse club slaagde er niet in om die wens vóór de transferdeadline van 6 op 7 oktober te vervullen. Daardoor zag zij zich genoodzaakt de markt voor transfervrije en contractloze spelers te betreden. Eerder haalde de club al de transfervrije achtvoudig Oranje-international Ricardo van Rhijn.

Avdijaj, wiens contract bij het Schotse Heart of Midlothian FC in juli niet werd verlengd, is eveneens ‘gratis’ op te pikken.

Enfant terrible

Dat de Kosovaar kan voetballen, is één ding dat zeker is. Dat zijn carrière gekenmerkt wordt door onrust en problemen, is een tweede. Zo besloot FC Schalke 04, de club waar Avdijaj zijn opleiding genoot, hem uiteindelijk de deur te wijzen. In interviews liet hij zich namelijk verleiden tot curieuze uitspraken over onder meer vrouwen en met zijn Mercedes reed hij in vliegende vaart over zebrapaden en ramde hij geparkeerde auto’s.

Verhuurperiodes bij Roda JC en Sturm Graz verliepen ongelukkig, hoofdzakelijk omdat hij niet in de spelersgroep zou passen. Dat had onder meer te maken met de manier waarop hij zich manifesteerde als hij werd gewisseld. Toen Willem II hem van FC Schalke 04 besloot te verlossen, bleek ook die carrièrestap ongelukkig uit te pakken. De begenadigde voetballer had zichzelf niet in de hand en deed waar hij zin in had, concludeerde het Brabants Dagblad in 2019 na de ontbinding van zijn contract.

‘Fake news’

Mede door dat gedrag kwam hij in Tilburg in botsing met trainer Adrie Koster. Die legde hem - en drie ploeggenoten - in het seizoen 2018-2019 vlak voor de winterstop een schorsing op, uitgerekend vlak voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Het viertal zou zich niet optimaal hebben voorbereid op wedstrijden, verklaarde Koster. Het gerucht gaat dat het viertal de avond voor de wedstrijd tegen Emmen het hotel verliet om het Duitse nachtleven te verkennen, maar dat doet Avdijaj af als ‘fake news’.

Waar zijn ploeggenoten later weer terugkeerden in de wedstrijdselectie, daar kwam Avdijaj niet meer in actie voor Willem II. Een paar maanden later werd het contract van de aanvaller ontbonden. Nu, anderhalf jaar en twee clubs (Trabzonspor en Heart of Midlothian FC) later, zegt de vleugelaanvaller klaar te zijn voor een nieuw avontuur. Onder de hoede van Lukkien, de trainer die volgens Avdijaj „veel verstand heeft van voetbal”.

‘Ik hou van poetsen’

Of het daadwerkelijk tot een samenwerking komt, moet het ‘snuffelen’ uitwijzen. Trainer Dick Lukkien denkt aan de Kosovaar in ieder geval te kunnen zien dat hij gezien zijn verleden op jacht is naar ‘eerherstel’. „Iemand zei onlangs dat ik wel van poetsen hou en dat klopt. Overigens niet thuis, maar op mensen met een krasje”, doelt Lukkien op de 24-jarige aanvaller. „Op die manier kun je vaak heel veel uit zulke spelers halen. En dat hij (Avdijaj, red.) goed kan voetballen, is hartstikke helder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu