FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen: een pure targetman, of toch niet?

FC Groningen-speler Jørgen Strand Larsen liet afgelopen zondag in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard waarom hij van grote waarde kan zijn in het strijdplan van trainer Danny Buijs. Met twee treffers drukte hij zijn stempel op de door de Groningers met 3-1 gewonnen wedstrijd. Een analyse.

 Jørgen Strand Larsen baant zich een weg tussen Tesfaldet Tekie (links) en Branislav Ninaj van Fortuna Sittard.  F

Jørgen Strand Larsen baant zich een weg tussen Tesfaldet Tekie (links) en Branislav Ninaj van Fortuna Sittard. F Foto: ANP/Marcel van Hoorn

‘Heeft FC Groningen weer een pareltje uit het hoge Noorden ontdekt?’, vroeg Fox Sports-commentator Evert ten Napel zich af nadat Jørgen Strand Larsen afgelopen zondag zijn tweede goal van de middag maakte op bezoek bij Fortuna Sittard. Ten Napel zelf vond van wel, getuige zijn opmerking enkele tellen later: ,,Dit kan een hele grote worden!’’ Doelpunten doen iets met de perceptie van een aanvaller. Slechts een week geleden bestempelde immers mister FC Groningen Jan van Dijk de lange Noor als matige spits. Maar hoewel de doelpunten welkom waren, toonde Strand Larsen in de eerste wedstrijden in het groen-wit wel degelijk al aan wat hij in zijn mars heeft.

Niet vies van een kopsterke spits

De verwachtingen rond een nieuwe spits deze zomer waren hooggespannen. Een bewezen doelpuntenmaker met ervaring stond hoog op het verlanglijstje. De twee doelpunten in zestien competitieduels in Noorwegen dit seizoen van Strand Larsen voldeden in dat opzicht niet bepaald aan het beeld. Wat wel meteen bleek was dat de jonge aanvaller lang was. De gemiddelde FC Groningen-fan is niet bepaald vies van een kopsterke spits, die de van achteruit op hem afgevuurde kanonskogels met gemak neerlegt, verdeelt onder zijn ploeggenoten en zelf hier en daar een balletje in het doel kopt.

Tot nu toe blijkt Strand Larsen nog geen doelpuntenmachine en hoewel dat hij veel luchtduels aangaat. domineert hij het luchtruim nog niet. Maar met zijn wat onconventionele invulling van de spitspositie is de pas 20-jarige aanvaller al wel van grote waarde in het strijdplan van Danny Buijs.

Geen toeval

In plaats van te wachten op een hoge bal of te loeren op een kansje is Strand Larsen constant in beweging. Hij strijdt voor elke bal en zorgt ervoor dat de vijandelijke verdediging niet in alle rust kan opbouwen. Het is dan ook geen toeval dat in de minuten dat de spits op het veld stond FC Groningen tot meer doelpogingen kwam dan de tegenstander (67 om 49), terwijl de speelminuten zonder hem zorgden voor een kansenoverwicht voor de tegenstander (13 tegen 17), iets waar vooral Ajax en FC Utrecht van profiteerden.

Dat Strand Larsen niet stilstaat blijkt ook wel uit de vele duels die hij al heeft uitgevochten: 116. Enkel AZ’s Dani de Wit ging vaker de strijd aan dit eredivisieseizoen.

Geen heerser in de lucht

Ondanks zijn lengte is hij in de lucht nog geen heerser (Strand Larsen won 44 procent van zijn luchtduels), maar het grote lichaam wordt al wel erg efficiënt ingezet als het gaat om het spel over de grond. In dat opzicht doet hij wel wat denken aan een andere Noorse spits die bij FC Groningen onder contract heeft gestaan, Alexander Sørloth. Net als zijn landgenoot is hij namelijk niet vies van een dribbel, is hij redelijk snel en heeft hij oog voor zijn teamgenoten. Na zes wedstrijden staat Strand Larsen bij FC Groningen dan ook in meerdere lijstjes in de top-3. En dat terwijl het team nog aan Strand Larsen moet wennen (en andersom) en de opening van het seizoen de ploeg van Danny Buijs niet bepaald gemakkelijke tegenstanders toewierp.

Tegen Fortuna Sittard kwam FC Groningen voetballend een stuk beter uit de verf dan de duels ervoor en daarbij fleurde ook Strand Larsen op. In de eerste vier wedstrijden was het vooral Sergio Padt geweest die de bal bij de spits wist te krijgen (28 passes in vier wedstrijden, twee keer zoveel als elke andere speler), maar tegen de ploeg uit Sittard vonden juist Alessio da Cruz en Ahmed El Messaoudi Strand Larsen veelvuldig. Verlost van zijn rol als pure targetman toonde de Noor zijn kwaliteiten. Eerst door zijn lange lichaam langs zijn directe tegenstander heen te vouwen bij het binnenschieten van de 1-0, vervolgens door goed positie te kiezen en zijn tegenstander te snel af te zijn bij de 2-0. Bovendien wist de verdediging van Fortuna in de tweede helft een dribbel van Strand Larsen enkel onreglementair te stoppen; de vrije trap werd op aangegeven van El Messaoudi binnengeschoten door Van Hintum.

En zo staat Strand Larsen na zes eredivisieduels op twee doelpunten en een assist (op Tomas Suslov tegen PSV) en was hij indirect betrokken bij de treffer van Bart van Hintum tegen Fortuna Sittard, terwijl de goal van Remco Balk tegen Ajax voortkwam uit een schot van de Noor.

Bevrijding

De twee doelpunten tegen Fortuna Sittard voelden naar eigen zeggen als een bevrijding en dus zal Strand Larsen reikhalzend uitkijken naar zijn volgende wedstrijd, tegen VVV-Venlo, dat momenteel aangeschoten wild is na de 0-13 nederlaag tegen Ajax. Het centrum van VVV-Venlo loopt al niet over van snelheid en moet ook Christian Kum missen. Toch probeert Hans de Koning zijn elftal aanmerkelijk verder van eigen doel te laten voetballen dan afgelopen seizoen. FC Groningen zal dus op genoeg ruimte kunnen rekenen.

Het spel tegen Fortuna Sittard biedt daarmee voor FC Groningen een mooie blauwdruk en voor Strand Larsen een prima kans om verder te gaan waar hij net mee begonnen was: scoren, te beginnen vanavond tegen VVV-Venlo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu