FC Groningen begint zonder doelstelling aan nieuw seizoen: 'Dat zou lachwekkend zijn', zegt trainer Danny Buijs

Hij leek tijdens de voorbereiding af te stevenen op een basisplaats, maar nu puntje bij paaltje komt moet Romano Postema vermoedelijk toch genoegen nemen met een plekje op de bank. Volgens trainer Danny Buijs is dat geenszins een schande en komt het 19-jarige talent uit eigen kweek zeker aan bod in een seizoen dat begint zonder hoofddoelstelling.

Wordt het weer het vertrouwde 4-2-3-1-systeem of stuurt Danny Buijs zijn elftal tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen toch in de eerder gepropageerde 3-4-3-formatie het veld in? De trainer zelf houdt, net als veel van zijn collega’s, niet van systeemetiketjes plakken en doet derhalve geen uitspraken over de voorgenomen speelwijze. Afgaand op de laatste trainingen wordt het niettemin toch de tactiek van vorig seizoen met één echte spits, Michael de Leeuw.

Duidelijk is in ieder geval dat Peter Leeuwenburgh tijdens de voorbereiding de strijd onder de lat heeft gewonnen van Jan Hoekstra. De uit Zuid-Afrika overgekomen sluitpost mag komend seizoen bewijzen dat hij de grote schoenen van zijn voorganger Sergio Padt kan vullen, al moet er wel meteen bij worden verteld dat hij een ander type doelman is. Leeuwenburgh moet qua reddingsreflexen waarschijnlijk zijn meerdere erkennen in Padt, maar meevoetballend wordt de 1.96 meter lange goalie uit de Hoeksche Waard hoger aangeslagen.

 

Transformatie El Hankouri

Opvallend is ook de definitieve transformatie van Mo El Hankouri tot rechter vleugelverdediger. De voormalige linksbuiten krijgt in de achterste linie gezelschap van Gabriel Gudmundsson, Mike te Wierik en Wessel Dammers, al wisselde laatstgenoemde deze week op de training nog stuivertje met de van Ajax overgekomen Neraysho Kasanwirjo. Beiden schoven in als controleur op het middenveld naast het vertrouwde gezicht van Azor Matusiwa. Voorin is ex-FC Emmen-aanvaller Michael de Leeuw de diepste spits, vanaf de flanken ondersteund door Tomas Suslov en de van RKC Waalwijk overgenomen Cyril Ngonge en met diepste middenvelder Ahmed El Messaoudi in zijn rug.

Buijs kan voor de affiche tegen het gepromoveerde Cambuur geen beroep doen op de langdurig geblesseerd geraakte verdediger Radinio Balker, de Zweedse aanvaller Paulos Abraham en diens landgenoot Ramon Pascal Lundqvist, die eveneens geblesseerd is geraakt.

Kwestie Romano Postema

Dan de kwestie Romano Postema. De jonge aanvaller lijkt, ondanks dat hij een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt tijdens zijn verhuurperiode bij FC Den Bosch vorig seizoen, vooralsnog genoegen te moeten nemen met een plaats op de reservebank.

,,Laat ik vooropstellen dat ook ik vind dat Romano Postema op een heel positieve manier is teruggekeerd uit Den Bosch’’, zegt Buijs. ,,Hij heeft een enorm goede indruk gemaakt tijdens deze voorbereiding. Tegelijkertijd zie je dat er ook wel verschil is tussen spelen in de eerste divisie en de eredivisie. Hij is vorige week tegen wat fysiek ongemak opgelopen. Dat heeft ook te maken met het feit dat het niveau hier hoger is. We moeten zuinig op hem zijn. Je wilt niet dat die jongen langdurig geblesseerd raakt, dus stel je jezelf de vraag of je hem gelijk negentig wilt of kunt laten spelen.’’

Geen vaste basiself

Buijs gaat bovendien niet uit van een vaste basiself. ,,Dat zou betekenen dat alle journalisten, supporters, medewerkers van de club vinden dat er maar één elftal het beste is. Maar als je al die individuen een elftal laat samenstellen, rollen er allerlei verschillende opstellingen uit de bus. Ik wil er maar mee aangeven dat er verschillende formaties mogelijk zijn, waarbij de ene week Pietje kan spelen en de volgende week Klaasje. Het hangt ook af van individuele factoren als fitheid, privé-omstandigheden, de tegenstander niet te vergeten. Er is niet één waarheid en ook niet één basiself.’’

Aan de vooravond van de nieuwe competitie wil Buijs zich nog niet laten vastpinnen op een doelstelling voor komend seizoen. ,,Dat zou lachwekkend zijn’’, meent de trainer. ,,Geen enkele club kan op dit moment een doelstelling geven, want de transfermarkt is nog tot 1 september open. Je weet helemaal niet waar je aan toe bent. Dat is het gekke van deze situatie. Is dit het, gaan er nog vijf weg of komen er misschien nog wel vijf bij? Misschien speel je wel met een speler die over drie weken onze tegenstander is, omdat hij een transfer heeft gemaakt.’’

Aparte competitie

Buijs beschouwt de eerste drie duels gemakshalve maar als een aparte competitie. ,,De doelstelling voor die drie wedstrijden is zoveel mogelijk punten pakken en ons fysiek door ontwikkelen, want dat is nodig voor de rest van het seizoen. Vervolgens weten we begin september waar we staan en kunnen we bepalen wat we verder willen of kunnen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu