FC Groningen benoemt nieuwe sleutelfiguren binnen jeugdopleiding. 'Nog meer nadruk op doorontwikkeling van onze strijdwijze'

Met een nieuwe structuur en nieuwe functies binnen de jeugdopleiding wil FC Groningen nog meer nadruk gaan leggen op talentontwikkeling en het doorontwikkelen van de strijdwijze binnen de club.

Sander van Gessel is de nieuwe hoofd voetbalontwikkeling bovenbouw van FC Groningen.

Sander van Gessel is de nieuwe hoofd voetbalontwikkeling bovenbouw van FC Groningen. Foto: Jan Kanning

FC Groningen heeft een naam hoog te houden als ontwikkelaar van voetbaltalent. Spelers en oud-spelers als Erwin en Ronald Koeman, Arjen Robben en Hans Hateboer zijn nog altijd uithangborden. FC Groningen ging in 2020 in de eredivisie zelfs aan kop als het gaat om het bieden van kansen aan jeugdig talent.

Om de opleiding ook in de toekomst te laten renderen, meende technisch directeur Mark-Jan Fledderus dat het tijd werd voor een nieuwe structuur. Oud-speler Sander van Gessel gaat verder als Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw en heeft een nieuw driejarig contract getekend. Hij blijft daarnaast met assistent en oud-speler Melchior Schoenmakers trainer-coach van FC Groningen onder-21.

Onderbouw

De onderbouw komt onder de vleugels van Byron Bakker terecht, die ook al werkzaam was bij de club als trainer-coach van FC Groningen onder-14. Hij verwelkomt Dirick-Jan van Strien als assistent. Arno de Jong krijgt als hoofd jeugdscouting ook meer verantwoordelijkheden.

Daarnaast krijgt Wouter Frencken een uitgebreider takenpakket. De functie van de sportwetenschapper wordt omgedoopt van Hoofd Performance naar Manager Topsportontwikkeling. Hij zal zich voortaan meer gaan richten op het scheppen van het ultieme klimaat binnen FC Groningen om tot optimale prestaties en ontwikkeling te komen.

Daarnaast vallen ook de medische tak en de afdelingen analyse en onderzoek onder zijn verantwoordelijkheid. Frencken, Van Gessel en Bakker geven met gedrieën leiding aan de gehele jeugdopleiding, waarbij ze verantwoordelijkheid afleggen aan Fledderus.

Vertrek Jeltema

De structuurwijziging is mede ingegeven door het recente vertrek van hoofd opleidingen Peter Jeltema naar de KNVB. ,,We hebben een analyse gemaakt en gekeken naar onze toekomstvisie ten aanzien van de opleiding. We kwamen tot de conclusie dat we nog meer de focus op voetbal willen leggen, met nadruk op individuele ontwikkeling en doorontwikkeling van onze strijdwijze’’, zegt Fledderus, die een en ander met de genoemde ingrepen denkt te bereiken. ,,Alle professionals binnen de club worden op deze manier op hun kracht en expertise ingezet. Er ligt nu een frisse, nieuwe basis voor de toekomst.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
Voetbal
menu