Wedstrijdverslag: FC Groningen bezorgt AZ extra beroerd weekend. 1-2 overwinning tegen negen Alkmaarders

FC Groningen viert feest in Alkmaar.

Met twee voltreffers van Ahmed El Messaoudi bezorgde FC Groningen AZ zondagmiddag een nog pijnlijker weekend dan het al was na het ontslag van trainer Arne Slot. Het werd 1-2 in Alkmaar, waardoor de noorderlingen de Alkmaarders voorbij gingen op de ranglijst van de eredivisie.

Wat kan er in een weekend veel gebeuren. AZ dacht na de 1-1 van afgelopen donderdag tegen Napoli rustig toe te kunnen leven naar de wedstrijd tegen FC Groningen, toen zaterdagochtend trainer Arne Slot plots van het trainingsveld werd geroepen.

Vanwege heimelijk heulen met Feyenoord, zoals de officiële lezing luidt, werd de uit Bergentheim afkomstige oefenmeester nog dezelfde ochtend de laan uitgestuurd. Assistent Pascal Jansen neemt voorlopig de honneurs waar in Noord-Holland.

Voor FC Groningen was het de vraag wat voor uitwerking het onverwachte vertrek van de technische roerganger zou hebben op de Alkmaarse selectie. Het had voor de voorbereiding van Danny Buijs en zijn mannen in ieder geval geen gevolgen. Zoals verwacht probeerde de trainer van FC Groningen het in het dakloze onderkomen van AZ met een verse basisdebutant uit eigen opleiding.

Tomas Suslov aan de aftrap

In navolging van Remco Balk en Joël van Kaam stond in Alkmaar Tomas Suslov aan de aftrap. In defensief opzicht keerde Wessel Dammers niet terug bij de startende elf. Na negen basisplaatsen op rij en een schorsing als gevolg van zijn vijfde gele kaart mocht de van Fortuna Sittard overgekomen centrale verdediger plaatsnemen op de bank.

De voorbereiding leidden tot een evenwichtige wedstrijd in Alkmaar. FC Groningen eiste een flink deel van het balbezit voor zich op, verstoorde de opbouw van AZ veelvuldig en deed ook qua veldspel niet onder voor de tegenstander. Het leidde net als in voorgaande wedstrijd tot flink wat schoten, maar opnieuw werd maar een heel klein percentage van de doelpogingen tussen de palen geplaatst.

Jorgen Strand Larsen was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt voor FC Groningen. Na een half uur werd de spits bediend door Ahmed El Messaoudi. Het schot dat de Noor loste kon nog net uit het doel worden getikt door AZ-doelman Marco Bizot.

Dood spelmoment

De noorderlingen keken op dat moment al tegen een 1-0 achterstand aan. Het was een dood spelmoment dat de openingstreffer inluidde voor de thuisclub. Vanuit een corner werd de lange verdediger Bruno Martins Indi bereikt, die met het hoofd de bal terugbracht voor het Groninger doel. Daar stond Teun Koopmeiners om de 1-0 aan te tekenen namens AZ. ,,Die zonedekking van FC Groningen pakt nu heel slecht uit’’, verklaarde analist Jan van Dijk het tegendoelpunt. ,,Hierdoor speelt FC Groningen AZ in de kaart. Koopmeiners kon zo vrij binnen kopen.’’

De kansen bleven schaars in de wedstrijd, totdat de tweede gele kaart van Fredrik Midtsjo nieuw perspectief bood voor FC Groningen. Nadat de middenvelder in de eerste helft al geel kreeg omdat hij Gabriel Gudmundsson tegen de grond werkte, was het een overtreding op invaller Remco Balk die de AZ-speler in de tweede helft fataal werd.

Waarschuwingsschoten

Met elf tegen tien nam FC Groningen meteen het initiatief. De Groningers slaagden er zelfs in om de hoog aangeslagen tegenstander met de rug tegen de muur te zetten. De Trots van het Noorden loste eerste en paar waarschuwingsschoten in het huis van AZ. Balk ramde de bal op de lat. Was dat nog vanuit buitenspelpositie, een paar minuten later deed Patrick Joosten hetzelfde maar dan wel binnen de regels van het spel.

Nog altijd stond de 1-0 achterstand op het scorebord, maar dat duurde niet lang meer. Het was een uithaal van Joosten die voor de gelijkmaker zorgde. De bal werd nog aangeraakt met het hoofd door El Messaoudi, waardoor die de treffer op zijn naam kreeg.

FC Groningen rook bloed

FC Groningen rook bloed tegen AZ, dat de weg volledig kwijt leek te zijn. Het duurde maar 5 minuten of ook de 1-2 lag tegen de touwen. Het was opnieuw El Messaoudi die, net als vorige week tegen Willem II, met een schot zijn geluk beproefde en met succes.

Het derde doelpunt van de Belg in een week tijd zorgde voor de verrassende 1-2 tussenstand, een kwartier voor tijd. Toen AZ vervolgens zelfs met negen man verder moest na de tweede gele kaart van Martins Indi was de wedstrijd gespeeld en ging FC Groningen de Alkmaarders voorbij op de ranglijst.

Het was voor het eerst sinds jaren dat de noorderlingen een overwinning behaalden in Alkmaar. de laatste keer was onder trainer Robert Maaskant, toentertijd door een doelpunt van Andraz Krim. Het leidde tot feestelijke taferelen aan FC Groningen-zijde, dat de wedstrijd ook nog met een man minder eindigde. Mo El Hankouri werd in de ultieme slotfase naar de kleedkamer gestuurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu