FC Groningen en FC Emmen opnieuw de klos na aanscherping coronaregels: 'Waarom De Efteling wel en wij niet?'

Met het nieuwe pakket maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus zijn het, naast vele andere sectoren, opnieuw de betaald voetbalclubs die het flink te verduren krijgen. FC Groningen en FC Emmen vormen daarop geen uitzondering.

Een supporter van FC Emmen tijdens de wedstrijd tegen Willem II van afgelopen zondag.

Een supporter van FC Emmen tijdens de wedstrijd tegen Willem II van afgelopen zondag. Foto: ANP

Minimaal 3 weken lang geen publiek in de stadions, net nu er voor FC Groningen met Ajax en FC Utrecht twee topaffiches aan zitten te komen in de groene kathedraal. ,,Dit is weer een heel harde klap’’, zucht directeur Wouter Gudde van de Trots van het Noorden na het aanhoren van de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De clubbestuurder heeft het gevoel dat de hele sector betaald voetbal moet bloeden voor één wedstrijd waarin het misging tijdens de eerste competitieronden. Dat was Feyenoord-FC Twente. ,,De toestanden voorafgaand aan de Europese wedstrijd van Willem II mag je nog niet eens meerekenen, want dat gebeurde nota bene met goedkeuring van de burgemeester’’, stelt Gudde.

Bij FC Groningen verliep de enige thuiswedstrijd tegen PSV op een enkel zangkoor na juist heel ordentelijk. ,,Ik vind het het ergst voor de fans die de wedstrijd tegen PSV bewust hebben laten schieten voor een kaartje voor Ajax of FC Utrecht’’, vertelt Gudde. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat je vijf maanden hebt toegeleefd naar weer eens een wedstrijd in het stadion. Dan is het een enorme domper dat die wedstrijd, net nu die in zicht komt, ineens wordt afgepakt. Met die supporters heb ik echt te doen.’’

Waarom De Efteling wel?

Waar Gudde zich enorm over heeft verbaasd is de uitspraak van Rutte dat een pretpark als De Efteling onder bepaalde restricties wel bezoekers mag blijven ontvangen. ,,Wij organiseren net als een pretpark ook een evenement in de buitenlucht. De regering wil voorkomen dat mensen gaan reizen, maar het lijkt me toch niet dat alle bezoekers van De Efteling in Kaatsheuvel wonen? Het lijkt me evenmin een noodzakelijke reis. En in een achtbaan zit je ook stil, net als in een stadion. Ik ben wel benieuwd naar de achterliggende gedachten bij deze uitzondering, die ook geldt voor dierentuinen etcetera. Ik vond het bijzonder.’’

Gudde is ervan overtuigd dat besmettingen vooral binnen worden opgelopen en niet in de buitenlucht. ,,Niet voor niets hebben ze gezegd, pas op met huisfeestjes, voetbalkantines en grote evenementen binnen. Er ligt zoveel wetenschappelijk onderzoek dat de kans op besmetting in de buitenlucht nihil is. Met die kennis wordt heel weinig gedaan.’’

Mogelijk een streep door transfers

Het nieuwe maatregelenpakket treft FC Groningen opnieuw financieel. De club heeft seizoenkaarthouders toegezegd gemiste wedstrijden te zullen compenseren. Dat worden er nu meer dan vooraf becijferd. Wedstrijden met een beperkte capaciteit, zoals tegen PSV, kosten de club al 350.000 per duel. Helemaal geen toeschouwers op de tribunes betekent een verlies van 500.000 euro per wedstrijd.

,,Ik ga niet zielig lopen doen, maar het is echt pech dat we net twee thuiswedstrijden op het programma hebben staan’’, zegt Gudde, die dinsdagochtend in overleg gaat met technisch directeur Mark-Jan Fledderus en financieel directeur Marc-Jan Oldenbandringh over de consequenties. Mogelijk moet er een streep door nieuwe versterkingen die voor de transferdeadline van 5 oktober nog gehaald zouden worden. ,,Wij hebben niet de grootste buffer, al hebben we afgelopen jaar wel weer wat opgebouwd. Kijkend naar de spelersselectie willen wij het sterkst mogelijke elftal neerzetten, maar de vraag is altijd of we op een verantwoorde manier kunnen investeren.’’

Oude Meerdijk is een veilig onderkomen

FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers denkt het zijne van de nieuwe maatregelen die het kabinet de maatschappij heeft opgelegd. ,,Ik ben van mening dat wij mensen met De Oude Meerdijk een veilig onderkomen kunnen bieden. Sterker nog, ik sprak zondag nog een paar mensen in het stadion die zeiden zich er veilig te voelen. Veiliger zelfs dan in de supermarkt. Langzamerhand begin ik dan ook het idee te krijgen dat het kabinet met het voetbal een voorbeeld wil stellen.”

Er zijn namelijk uitzonderingen op de regel, de zogeheten doorstroomlocaties. Daaronder vallen onder meer markten, bibliotheken, musea, dierentuinen, kermissen en pretparken zoals De Efteling waar Gudde het over heeft. Ook Lubbers vraagt zich af waarom voetbalstadions daar niet onder vallen. ,,Ik heb het idee dat het kabinet er te gemakkelijk aan voorbij gaat dat voetbalwedstrijden zich in stadions in de buitenlucht afspelen.”

De gevolgen zijn nog niet te overzien

De impact die deze beslissing heeft, moet volgens de Emmen-voorzitter niet worden onderschat. Zo kan de club de tent die aan de voorkant van het stadion speciaal is opgetrokken om tijdens thuiswedstrijden van FC Emmen zakenrelaties in te ontvangen, waarschijnlijk afbreken. Lubbers: ,,Dat is slechts een voorbeeld. Als je ziet wat we verder allemaal hebben geregeld om het hier veilig te maken… De club heeft weliswaar een buffer, maar deze nieuwe maatregelen kosten ons gewoon een hoop geld.”

Toen de maatregelen gisteren uitlekten, voelde het voor Lubbers dan ook alsof er met ‘een botte bijl’ op zijn club werd ingehakt. Of die botte bijl invloed heeft op het binnenhalen van de gewenste versterkingen voor de transferdeadline van 5 oktober, durft hij niet te zeggen. ,,Zoals het er nu voorstaat, duren deze maatregelen drie weken en weten we niet of ze worden verlengd. Daarom kan ik op dit moment de gevolgen nog niet volledig overzien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu