FC Groningen geeft seizoenstart nog meer glans met soevereine zege op VVV-Venlo

Jörgen Strand Larsen viert zijn derde eredivisietreffer in een leeg en verlaten Hitachi Capital Mobility-stadion. Foto: Cor Lasker

Met doelpunten van Patrick Joosten en Jörgen Strand Larsen speelde FC Groningen zich zaterdagavond naar een gemakkelijke 2-1 overwinning op VVV-Venlo. Het was de vierde zege van trainer Danny Buijs en zijn mannen, die kunnen terugblikken op een uitstekende seizoenstart, de beste in jaren.

Was VVV-Venlo als aangeschoten wild na de 0-13 van vorige week tegen Ajax of rechtten de Limburgers de rug in een lege en verlaten groene kathedraal? Dat was voorafgaand aan de Gronings-Venlose confrontatie de grote vraag, nadat trainer Hans de Koning en zijn ploeg afgelopen week de hele wereld overgingen met het bedenkelijke, historische eredivisierecord. De oefenmeester plaatste met Thorsten Kirschbaum in plaats van Delano van Crooij voor de zekerheid een andere doelman onder de lat.

Trainer Danny Buijs trok zich er niets van aan en bracht zoals verwacht dezelfde elf basisspelers als vorige week tegen Fortuna Sittard, toen FC Groningen zonder ook maar een centje pijn een 3-1 overwinning in de wacht sleepte. De sterke vleugelbezetting met Patrick Joosten op links en Alessio Da Cruz op rechts smaakte duidelijk naar meer. De twee wisselden tegen VVV ook nog eens veelvuldig van positie en maakte zo af en toe ruimte voor de opkomende backs Damil Dankerlui en Bart van Hintum, die er bij tijd en wijle vrolijk overheen denderden. Het oogde steeds meer als een ingespeeld geheel.

 

Eerste eredivisietreffer Van Kaam?

Het wachten was dan ook op de Groningse openingstreffer. Die leek na ruim een kwartier op naam te komen van Daniël van Kaam. Het zou het eerste eredivisiedoelpunt zijn geweest van de Damster, ware het niet dat de goal na het bestuderen van de televisiebeelden werd afgekeurd door scheidsrechter Allard Lindhout. De bonkige Noor Jörgen Strand Larsen zou vlak voor het afleveren van de assist zijn elleboog op de kin van VVV-verdediger Arjan Swinkels hebben geplant. Wat Lindhout daarbij echter was ontgaan, was dat Swinkels Strand Larsen in hetzelfde duel eigenhandig naar beneden trok. Niettemin werd de openingstreffer uitgesteld.

Een paar minuten later konden de spelers van FC Groningen alsnog juichen. Het was Alessio Da Cruz die de bal vanaf de rechterkant het doelgebied inpompte. Daar stond Patrick Joosten te wachten, die luttele seconden daarvoor nog een uitbrander kreeg van Buijs. Hij moest zich meer voor het doel laten zien. Het was niet aan dovemansoren gericht. Joosten pikte de bal op, draaide behendig richting vijandig doel en haalde vol uit. Kirschbaum was kansloos. Direct na de 1-0 had Van Kaam alsnog zijn eerste doelpunt kunnen maken, maar na voorbereidend werk van Larsen schoot de middenvelder naast.

Spel kan ook Kolder bekoren

Het spel van FC Groningen kon ook analist Marnix Kolder wel bekoren. ,,Er zit een goede afwisseling in het aanvalsspel van FC Groningen. Dat is wat er de weken voorafgaand aan Fortuna Sittard aan schortte”, zag de oud-spits vanaf de bank in Westerlee. Verdedigend stond het weer als een huis bij de noorderlingen. Op een handvol hoekschoppen na kreeg doelman Sergio Padt niet veel te doen. Na de 1-0 nam de thuisclub aanvallend iets gas terug, maar onder aanvuring van Buijs herpakte FC Groningen zich weer en zocht het met hernieuwde energie het doel van VVV op.

Op slag van rust resulteerde het in een grote kans voor Joosten op aangeven van de 33-jarige assistkoning Bart van Hintum, maar de bal kon ternauwernood uit de doelmond worden gewerkt door VVV-Venlo. Kort na rust liet Strand Larsen zien hoe je een kans wel tot doelpunt promoveert. FC Groningen kreeg alle ruimte van de Venlonaren. Alessio Da Cruz bediende de 20-jarige Noor op maat, waarop de talentvolle Scandinaviër zijn derde eredivisiedoelpunt in een week tijd achter Kirschbaum werkte.

Na de 2-0 dreigde de wedstrijd enigszins dood te bloeden. Kolder pleitte nog voor wat jeugdig elan en dacht daarbij ongetwijfeld aan de matchwinner tegen Ajax, Remco Balk. ,,Nog wat extra druk naar voren, wat energie. Ik zou nog wel wat jeugdspelers binnen de lijnen willen zien’’, zei Kolder. Na Ramon Lundqvist en Mo El Hankouri bracht Buijs vooralsnog alleen nog Gabriel Gudmundsson. Remco Balk mocht zich in de 90ste minuut nog opmaken voor een invalbeurt, maar dat was alleen nog voor de statistiek. Het slotakkoord was voor VVV, dat met een schitterende omhaal van Georgios Giakoumakis de score diep in blessuretijd nog een iets dragelijker aanzien gaf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu