FC Groningen heeft dringend behoefte aan extra aanvalskracht

Met de jonge Kian Slor als matchwinner sloot FC Groningen de eerste testcase van de voorbereiding af met een 1-0 overwinning op Heracles Almelo. Het oefenduel legde niettemin wel een pijnpunt bloot.

De 18-jarige Kian Slor passeert doelman Michael Brouwer van Heracles Almelo en schrijft daarmee de eerste treffer van FC Groningen in de voorbereiding van de Groningers op zijn naam.

De 18-jarige Kian Slor passeert doelman Michael Brouwer van Heracles Almelo en schrijft daarmee de eerste treffer van FC Groningen in de voorbereiding van de Groningers op zijn naam. Foto: ANP/Cor Lasker

Als de eerste testcase van FC Groningen één probleem aan de oppervlakte bracht, was het wel dat er dringend behoefte is aan extra aanvallende stootkracht bij de noorderlingen. Het oefenduel met Heracles Almelo leverde precies hetzelfde spelbeeld op als vorig seizoen, alsof er helemaal geen coronapauze van bijna vijf maanden is geweest.

Redelijk onaantastbaar

Kijkend naar het beoogde basiselftal, dat in de eerste helft zijn opwachting maakte, was FC Groningen in defensief opzicht redelijk onaantastbaar tegen de Almeloërs. Buijs hanteerde weer als vanouds zijn beproefde 4-2-3-1-systeem, met de aantekening dat de verdediging bij balbezit soepeltjes schakelde van een viermans- naar een driemansformatie. Daarbij liet Azor Matusiwa zich veelvuldig terugzakken vanaf het middenveld en mochten de vleugelverdedigers de diepte opzoeken en zich nadrukkelijk bemoeien met de aanval.

Dat de overgang zo gladjes verliep, mocht haast een wonder heten gezien de nieuwe bezetting van de laatste linie. Wessel Dammers deed zijn voorganger Mike te Wierik snel vergeten en op de linksbackpositie kwam Gabriel Gudmundsson evenmin in de problemen, al stelde Heracles FC Groningen ook niet heel erg op de proef.

Aloude euvel

Vanuit de opbouw werden er bij tijd en wijle aardige combinaties uitgerold over het veld, zeker in de eerste twintig minuten van de oefenwedstrijd. Meteen kwam het aloude euvel – de afronding – weer aan de oppervlakte. De jonge spits Romano Postema stond in de basis en toonde zijn goede wil, maar bewees ook andermaal dat de vraag gerechtvaardigd is of hij al klaar is voor het grote werk. De Groninger, die in de jeugd te boek stond als een echte goaltjesdief, miste een paar keer goede mogelijkheden. Daarmee onderstreepte Postema ongewild dat technisch directeur Mark-Jan Fledderus haast moet maken met het vinden van een geslepen spits aan de zijde van het jeugdige talent.

Postema was overigens niet de enige die kansen om zeep hielp. Ook Mo El Hankouri lijkt zijn magere rendement van vorig seizoen geen boost te hebben gegeven gedurende de lange coronapauze. ,,Het rendement in de eindfase zal echt omhoog moeten, al kwamen we in de eerste twintig minuten wel drie of vier keer goed bij de goal’’, analyseerde trainer Danny Buijs. ,,Maar goed, het gaat natuurlijk wel om de afronding. Een eindpass, de juiste keuzes maken. Soms wachten we te lang met schieten of hebben we op het laatst een verkeerde loopactie, waardoor we in de problemen komen. Niet voor niets is de eindfase van de aanval het moeilijkste in het voetbal.’’

Snel stappen maken

Buijs ziet twee mogelijke oplossingen om ook in de voorste linie op niveau te komen. ,,Of de huidige jongens moeten daar snel stappen maken of de spelers die er nog bij gaan komen moeten van een dusdanig niveau zijn, dat ze ons gelijk beter maken. Het is bekend dat we nog twee aanvallers zoeken. Dat staat los van de vraag of we er nou één, twee of vijf hadden gemaakt tegen Heracles. Die extra spelers hebben we gewoon nodig, alleen al om aan de aantallen in de selectie te komen. Niet voor niets speelden we in de tweede helft met zes, zeven jeugdspelers.’’

De 2476 toeschouwers in de groene kathedraal, die na dertig seconden al begonnen te zingen, al is dat volgens de coronavoorschriften verboden, zagen dat de jonkies er wél in slaagden om twee minuten na rust al het eerste doelpunt van de voorbereiding te maken. Het was een 100 procent Groningse productie. De 18-jarige Kian Slor uit Sappemeer mocht zich na afloop matchwinner noemen, Remco Balk (19) uit Zuidhorn was de aangever. Het niveau lag wel lager in de tweede helft en Heracles kreeg nog een paar goede kansen. ,,Maar de energie en de beleving van die jonge gasten was leuk om te zien’’, vond ook Buijs.

FC Groningen vervolgt de oefencampagne op 11 augustus met een testcase op De Oude Meerdijk tegen FC Emmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu