FC Groningen is één helft de baas in De Kuip, maar moet daarna toch buigen voor Feyenoord

Geertruida maakt de 1-0 namens Feyenoord. Foto: Pieter Stam de Jonge

FC Groningen wist Feyenoord één helft uitstekend partij te geven in De Kuip, maar ging uiteindelijk toch kansloos ten onder in Rotterdam. Lutsharel Geertruida en Steven Berghuis tekenden voor de doelpunten, terwijl de Groningers de wedstrijd eindigden met tien man.

Normaal gesproken zet FC Groningen vrijdags de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ voor de wedstrijd van zondag, maar in een weekend kan er vervolgens nog veel veranderen. Zo besloot trainer Danny Buijs op het laatste moment niet in de bus te stappen richting zijn vertrouwde Kuip. De oefenmeester uit Alblasserdam ontbrak vanwege trieste privéomstandigheden.

Ook Alessio Da Cruz reisde niet af naar Rotterdam. De flankenflitser van Parma, die de laatste weken zo goed bezig was in het shirt van FC Groningen, kampte met de naweeën van een lichte blessure die hij vorige week opliep tegen VVV-Venlo. Hij leek aanvankelijk de aftrap tegen Feyenoord te halen, maar moest op het laatste moment toch afhaken. Dat, opgeteld bij de afwezigheid van spits Jörgen Strand Larsen die op herstelvakantie is gestuurd naar Noorwegen, betekende in aanvallend opzicht een behoorlijke aderlating voor de noorderlingen.

FC Groningen gooide strijdwijze iets om

Toch was er in de Rotterdamse voetbaltempel, die ook zonder toeschouwers nog best indrukwekkend was, weinig van te merken. FC Groningen gooide door de genoemde personeelsproblemen de strijdwijze iets om ten opzichte van de laatste weken. Assistent Adrie Poldervaart, die de honneurs waarnam, liet zijn elftal opdraven in een 5-3-2-formatie met Patrick Joosten en de jonge Remco Balk in de voorste linie en een driemans centraal verdedigingsblok met Wessel Dammers, Ko Itakura en Bart van Hintum. Daarnaast stonden op rechts Damil Dankerlui en op links Gabriel Gudmundsson opgesteld als ‘hoge’ backs.

Het werkte goed tegen Feyenoord, dat donderdag in dezelfde Kuip de Russische koploper CSKA Moskou nog met een nederlaag naar huis stuurde. FC Groningen was in de eerste helft qua veldspel minimaal gelijkwaardig aan de mannen van trainer Dick Advocaat en had de betere kansen. Zo was Gudmundsson na 20 minuten dichtbij met een schot en belandde een heerlijke poeier van Balk vijf minuten later op de lat.

Op avontuur met de bal

Dezelfde Balk claimde even later een penalty. De jongeling uit Zuidhorn ging tussen drie Feyenoorders in op avontuur met de bal, dribbelde triomfantelijk het vijandelijke strafschopgebied in, waar hij uiteindelijk over de voet van Jens Toornstra leek te struikelen. Scheidsrechter Danny Makkelie stond er evenwel bovenop en trapte niet in het toneelstukje van Balk, die er in de jeugd van FC Groningen al bekend om stond niet vies te zijn van een schwalbe op zijn tijd. Het kostte hem een gele kaart.

Het deed niets af aan het feit dat FC Groningen de lakens uitdeelde in De Kuip. Ook analist Hans Westerhof zag dat het goed zat. ,,FC Groningen liet die beide backs van Feyenoord vrij. Die lokten ze daardoor naar voren, waardoor er ruimte ontstond bij bij de rechter- en linkerverdediger. Alle diepe ballen van FC Groningen gingen dan ook langs de zijkant en ze waren allemaal gevaarlijk.”

Een streep door de 1-0

Toch was het Feyenoord dat een paar minuten voor rust op voorsprong leek te komen. Vanaf de linkerkant bereidden Ridgeciano Haps en Tyrell Malacia een voorzet voor, die bij Mark Diemers terecht kwam. Uitgerekend de man die FC Groningen afgelopen zomer liet zitten dacht dat hij de openingstreffer op zijn naam kreeg, totdat videoscheidsrechter Martin van den Kerkhof vanuit Zeist ingreep. Hij zag dat Bryan Linssen doelman Sergio Padt wel heel opzichtig hinderde in het doelgebied, waarbij de kleine aanvaller bovendien buitenspel stond. Er ging terecht een streep door de 1-0.

Westerhof was het thuis vanaf de bank in Heerenveen volledig eens met de beslissing. ,,Linssen liep gewoon tegen Padt aan, waardoor hij geen redding kon brengen. Gerechtigheid. Het was ook zeer tegen de verhouding in geweest als Feyenoord met een voorsprong de rust in was gegaan.’’

FC Groningen zakt ver weg

In de tweede helft kantelde de wedstrijd alsnog in het voordeel van de thuisclub. Daar viel van Groningse kant weinig op af te dingen, want de noorderlingen zakten ten opzichte van de goede eerste helft ver weg. Het was een hoekschop van Steven Berghuis die de ondergang inleidde. Voor het doel werd Dammers geklopt door Lutsharel Geertruida, die de bal achter Padt kopte: 1-0.

Daarna werd het éénrichtingsverkeer in het stadion aan de Maas. FC Groningen ontsnapte nog toen Malacia de bal ramde op de buitenkant van de paal. Ook bracht invaller Mo El Hankouri een keer redding op de lijnbij een kopbal van Joao Teixeira. Uiteindelijk was er geen houden meer aan toen Damil Dankerlui vijf minuten voor tijd in zijn eigen strafschopgebied aan de noodrem trok. De vleugelverdediger moest met een directe rode kaart van het veld af en Berghuis schoot de strafschop onhoudbaar achter Padt. Het bleef bij 2-0, waardoor 2007 voorlopig het jaar blijft waarin FC Groningen voor het laatst in De Kuip wist te winnen, op de bekerfinale van 2015 na uiteraard. Maar toen heette de tegenstander geen Feyenoord.

Nieuws

Meest gelezen

menu