FC Groningen neemt na rust ander gezicht aan en laat FC Twente met 2-2 ontsnappen

FC Groningen viert de 2-2, die binnen werd gewerkt door Jörgen Strand Larsen. Foto: Olaf Kraak

Met een sterker FC Twente in de eerste helft en een oppermachtig FC Groningen in de tweede eindigde de subtopclash tussen de Tukkers en de noorderlingen in 2-2. Ahmed El Messaoudi en Jörgen Strand Larsen tekenden namens de thuisclub voor de doelpunten.

Niet elke verandering is een verbetering. Daar kwam Danny Buijs ook achter in de wedstrijd tegen FC Twente. De trainer van FC Groningen hield om tactische redenen Daniël van Kaam aan de kant. Opvallend, want de 20-jarge middenvelder is normaal gesproken een vaste waarde in de basisformatie van de noorderlingen, al had de Groninger de laatste weken een wat mindere fase.

Ontbrekend bouwsteentje heeft gevolgen

Het bouwsteentje dat plots ontbrak had gevolgen voor de andere schakels in het veld en de vaste constellatie waarmee de Trots van het Noorden normaal gesproken opereert. Ahmed El Messaoudi nam de positie van Van Kaam in, waardoor Azor Matusiwa een andere partner naast zich kreeg op de controleurspositie. De vacature die ontstond op de 10-positie, waar El Messaoudi normaal gesproken speelt, werd ingevuld door Tomas Suslov. Op rechts werd daardoor, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Willem II van afgelopen donderdag, weer een positie ingeruimd voor de nog altijd maar half fitte Alessio Da Cruz.

Al met al oogde het in de eerste helft behoorlijk onwennig bij FC Groningen. Dat kon de thuisclub niet gebruiken in een wedstrijd die op voorhand, zo schatte analist Henny Meijer in, een behoorlijke uitdaging zou worden voor de Groningers. ,,Vroeger hadden we het altijd al lastig tegen Twente’’, herinnerde Meijer zich. ,,Het was altijd spannend en nipt. Ook gezien de ranglijst is het een goede graadmeter voor de ploegen om te kijken waar ze staan.’’

Weer publiek in groene kathedraal

De Tukkers maakten de status als subtopper tot aan de rust veel meer waar dan FC Groningen. Op de eerste tien minuten na, waarin Bart van Hintum een schot in het zijnet afleverde en Jörgen Strand Larsen het probeerde met een schot dat overvloog, was het FC Twente dat de dienst uitmaakte in de groene kathedraal, waar voor het eerst weer een handjevol publiek zat. De sneeuwploeg, die bij plotse sneeuwval in actie moest komen, had zich op anderhalve meter verschanst in de hoek van het stadion.

FC Twente had niet alleen het betere van het spel in de eerste helft, de Enschedeërs waren ook nog eens dodelijk effectief. Eerst leek Sergio Padt zijn ploeg in de problemen te brengen, toen de vaak zo betrouwbare sluitpost een pal pardoes tegen de Twentse goalgetter Danilo op schoot. Dat liep nog net goed af, omdat de doelman de bal, die met veel effect op weg was naar het doel, nog net van de lijn kon tikken. Vanuit de corner die volgde was het een minuut later alsnog raak. Centrale verdediger Dario Dumic, die bewaakt had moeten worden door Strand Larsen, kon volledig vrij inkoppen.

Doelpunt van basisdebutant

Strand Larsen kreeg daarna een goede mogelijkheid om zijn fout goed te maken en voor de 1-1 te tekenen op een uitstekende dieptepass van Van Hintum. De Groninger spits faalde, in tegenstelling tot de Tukkers voor wie het in de 22ste minuut opnieuw raak was. Deze keer was het basisdebutant Thijs van Leeuwen die zijn eerste optreden opluisterde met de 0-2. De aanvaller kreeg alle tijd en ruimte om vrij in te schieten. Padt was kansloos.

 

,,De spelers van Twente kunnen elkaar iets makkelijker vinden in de opbouw’’, zag Meijer. ,,Dat zorgt voor een aantal grote kansen en dan vallen ze uiteindelijk binnen. Ik heb me een beetje vergist in de aanvalskracht van FC Twente. Die tweede is gewoon een heel goede goal.’’

Buijs grijp rigoureus in

FC Twente leek de wedstrijd na de 0-2 goed onder controle te hebben. De 0-3 hing eerder in de lucht dan een aansluitingstreffer van FC Groningen. Voor Danny Buijs was het reden om rigoureus in te grijpen tijdens de rust. De trainer bracht Ramon Pascal Lundqvist, Sam Schreck en alsnog Daniël van Kaam binnen de lijnen voor de tegenvallende Tomas Suslov, Alessio Da Cruz en Azor Matusiwa. De laatste twee waren sowieso nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd.

De oude verhoudingen in het veld werden door de wissels grotendeels hersteld, met positieve gevolgen. In de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid. Nu was het FC Groningen dat de lakens uitdeelde en FC Twente volledig met de rug tegen de muur zette. Het leverde razendsnel resultaat op. Er waren nog geen twee minuten gespeeld of het was al raak. Het begon met een prima actie op de flank van Lundqvist. De Zweed liet er een voorzet met buitenkantje voet op volgen, die koelbloedig werd afgerond door El Messaoudi.

Een echt spitsengoaltje

Lundqvist, die een zeer gedreven indruk maakte, tekende even later bijna voor de 2-2 en ook zijn landgenoot Gabriel Gudmundsson had de gelijkmaker op de schoen liggen, ware het niet dat FC Twente-doelman Joel Drommel nog een voet tegen zijn inzet aan kreeg. Toch kon de 2-2 niet uitblijven gezien de nieuwe verhoudingen op het veld. In de 67ste minuut werd FC Groningen beloond. Het was Gudmundsson die tekende voor de assist. Strand Larsen rondde de voorzet als een volleerd spits zeer naar behoren af. ,,Zo help je je team en word je een belangrijke spits. Echt een spitsengoaltje, niks mis mee’’, was ook het oordeel van Meijer, die ze zelf ook zo vaak maakte voor FC Groningen.

Na de gelijkmaker bleef FC Groningen de gevaarlijkste ploeg, maar gescoord werd er niet meer. Zo kreeg het duel tussen de Groningers en de Tukkers de terechte uitslag: FC Twente op basis van de eerste helft, FC Groningen op basis van de tweede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu