FC Groningen plukt met Cyril Ngonge felbegeerde aanvaller uit de selectie van RKC Waalwijk (en het is echt een koopje)

FC Groningen versterkt zich met Cyril Ngonge. De noorderlingen maken gebruik van een clausule die de 21-jarige aanvaller op had laten nemen in zijn verbintenis met RKC Waalwijk.

Cyril Ngonge vorig seizoen, toen nog in het shirt van RKC Waalwijk, in duel met Owen Wijndal van AZ.

Cyril Ngonge vorig seizoen, toen nog in het shirt van RKC Waalwijk, in duel met Owen Wijndal van AZ. Foto: Ed van de Pol

Ngonge heeft het voetballen niet van een vreemde, want de in het Belgische Ukkel geboren speler met Congolese roots heeft in vader Michel een groot voorbeeld. De oude Ngonge speelde in België voor onder meer AA Gent en Harelbeke en ging buitenlandse avonturen aan bij Samsunspor in Turkije, Watford, Huddersfield en Queens Park Rangers in Engeland. Hij sloot zijn carrière in 2002 af bij Kilmarnock in Schotland.

Zoonlief doorliep zijn opleiding later, toen de familie was teruggekeerd in België, bij Anderlecht en stapte in 2014 over naar Club Brugge. In 2019 werd hij door de Belgen uitgeleend aan PSV, waar hij prompt topscorer werd van de beloften. Toch weigerden de Eindhovenaren de optie van 750.000 euro die destijds in het contract van de goalgetter was opgenomen te lichten, waarna hij na een kortstondige terugkeer bij Club Brugge uiteindelijk bij RKC Waalwijk terecht kwam. Daar plukt FC Groningen hem nu vandaan.

Niet de hoofdprijs

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen hoeft niet de hoofdprijs voor de aanvaller neer te tellen, ondanks dat hij nog een contract had tot 2023 in Waalwijk. Integendeel, hoewel de Groningse beleidsmaker zelf geen uitspraken wil doen over het bedrag dat met de komst van Ngonge gemoeid is, bevestigen bronnen dat de gelimiteerde transfersom slechts twee ton bedraagt.

Ngonge kan worden gezien als de opvolger van de naar Italië vertrokken Alessio Da Cruz. Vorig seizoen stelde FC Groningen ook al eens een poging in het werk de aanwinst binnen te hengelen, maar toen moesten de noorderlingen nog passen in de concurrentieslag die ontstond. Ook FC Twente en FC Utrecht hadden destijds belangstelling.

,,Wij volgen Ngonge al heel erg lang’’, vertelt Fledderus. ,,Het is een heel interessante speler, van wie wij denken dat er nog veel meer rek in zit dan dat hij tot dusver heeft laten zien. Je kunt hem qua profiel wel enigszins vergelijken met Da Cruz. Een groot voordeel vinden wij dat Ngonge linksbenig is. We zitten al goed in de rechtsbenige aanvallers. We hebben met Tomas Suslov ook wel een linkspoot, maar dat is toch meer een middenvelder. Ngonge kan zowel vanaf rechts als vanaf de linkerflank spelen. We zijn er heel erg blij mee.’’

Publieksspeler

Fledderus verwacht dat de Belg, die verschillende nationale jeugdselecties doorliep in zijn geboorteland, een publieksspeler kan worden in Euroborg. ,,Hij heeft in ieder geval de creativiteit die veel mensen mooi vinden om te zien. Maar het is met dit soort spelers ook vaak zo dat je er óf heel erg gecharmeerd van bent óf dat je het niets vindt. Een tussenweg is er meestal niet. Dit type voetballer is vaak grillig. Het is aan ons om hem stabieler te maken, hem van de grilligheid weg te houden zonder dat het verrassingselement dat hij in zijn spel heeft verloren gaat. Dat is een mooie uitdaging. Wij zien in ieder geval heel veel potentie in hem.’’

De komst van Ngonge was de afgelopen dagen al enigszins uitgelekt. Zo was de aanvaller onder meer in de fanshop van FC Groningen gespot, toen hij daar een shirtje stond te passen. Het wachten was nog op de medische keuring. Die was nog wel even spannend, omdat hij op dit moment licht geblesseerd is. Tijdens het onderzoek van de clubarts kwamen verder geen verontrustende zaken aan de oppervlakte, waarna het licht vrijdagmiddag definitief op groen kon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu