FC Groningen richt pijlen op Ernest Faber

Ernest Faber. FOTO ANP/PRO SHOTS

Ernest Faber is de voornaamste kandidaat bij FC Groningen voor de opvolging van Erwin van de Looi.

Als de partijen overeenstemming bereiken over de contractvoorwaarden en FC Groningen en NEC ook tot een akkoord komen, dan is hij naar alle waarschijnlijkheid volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer in Euroborg. Met Art Langeler, Hoofd Opleidingen bij PSV, als zijn grootste concurrent.

Faber is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij NEC en heeft nog een doorlopend contract tot medio 2017. De 44-jarige oud-voetballer kwam over van PSV, waar hij drie seizoenen assistent was van eerst Dick Advocaat en daarna Phillip Cocu. Faber presteert uitstekend met de Nijmeegse club. De promovendus is, met Heracles Almelo, de verrassing van het seizoen en neemt na 23 competitieronden de achtste plaats in. NEC heeft één punt meer dan FC Groningen.

Kwestie Santos

De ‘kwestie Santos' heeft de verhoudingen in stadion De Goffert flink vertroebeld en ertoe geleid dat Faber uit het ‘technisch hart' van de club is gestapt en lijnrecht tegenover de directie is komen te staan. Omdat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen, dirigeerde de leiding van NEC Christian Santos twee weken geleden tegen De Graafschap naar de reservebank.

Faber ging er tandenknarsend mee akkoord, maar zag in dat hij een fout had gemaakt en zette die na één wedstrijd ook direct weer recht: de sanctie tegen de clubtopscorer (dertien doelpunten) geldt niet meer, liet hij in de dagen na het duel met De Graafschap weten.

Merkwaardig

Het gaat er, op zijn zachtst gezegd, beleidsmatig nogal merkwaardig aan toe bij de Nijmegen Eendracht Combinatie, zo valt te lezen op de website van Voetbal International. Het technisch hart van de club klopt in Cuijk, waar Faber volgens het voetbalweekblad maandelijks op het makelaarskantoor van Futuralis moet verschijnen om daar te praten met commissaris Bart van Ingen, vertegenwoordigers van het makelaarskantoor en met Harold Bons, een van de investeerders.

De investeerdersgroep van NEC heeft afgelopen zomer een peperdure Roemeense spits, Mihai Roman, aangetrokken, maar Faber gaf steeds de voorkeur aan Santos.

Doorn in oog

Mogelijk is dat de investeerders direct al een doorn in het oog geweest en zagen zij hun kans schoon Mihai Roman naar voren te schuiven, toen Santos weigerde zijn aflopende verbintenis te verlengen.

De 'Santos-soap' heeft de basis onder een langer verblijf van Faber bij NEC weggeslagen en dat maakt voor hem de weg vrij voor een overgang naar FC Groningen. De leiding van FC Groningen had eerder al geïnformeerd naar de mogelijkheden Faber als opvolger van Van de Looi naar Euroborg te halen en NEC heeft zijn trainer inmiddels ook op de hoogte gesteld van de interesse van FC Groningen. Faber heeft aangegeven de ontwikkelingen af te wachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu