FC Groningen sleept zwaarbevochten punt uit het vuur tegen Vitesse, Patrick Joosten onderscheidt zich met wonderschone openingstreffer

Jorgen Strand Larsen (links) wint namens FC Groningen het gevecht met Vitesse-verdediger Tomas Hajek. Foto: ANP/Cor Lasker

FC Groningen sleepte zaterdagavond tegen Vitesse een zwaarbevochten punt uit het vuur (1-1). Namens de noorderlingen zorgde Patrick Joosten voor het hoogtepunt van de wedstrijd met een wonderschone openingstreffer.

Met trainer Danny Buijs weer als vertrouwd op de bank moest de technische staf van FC Groningen in de aanloop naar het eerste fluitsignaal nog ingrijpen. Alessio Da Cruz viel af met een buikgriepje, waardoor Patrick Joosten aan de aftrap stond. Geen verkeerde keuze, zo zou later blijken.

Op de rechtervleugel moesten de trainers ook al improviseren vanwege de schorsing van verdediger Damil Dankerlui. Assistent-trainer Adrie Poldervaart wilde vrijdag nog doen geloven dat de Spanjaard Miguel Angel Leal of anders Sam Schreck op die positie zouden mogen opdraven, maar het werd zoals verwacht Joël van Kaam. De 18-jarige basisdebutant uit Delfzijl stond daarmee voor de twee keer op rij met zijn broer Daniël in hetzelfde elftal in de eredivisie. Twee weken geleden tegen Feyenoord beleefde hij zijn debuut op het hoogste niveau als invaller.

FC Groningen past zich aan

FC Groningen paste met 5-3-2 het spelsysteem aan aan dat van Vitesse. Dat leek in eerste instantie prima uit te pakken. De noorderlingen waren de bovenliggende partij in de lege en sfeerloze groene kathedraal. Opvallend, want de Arnhemmers gooiden deze competitie hoge ogen met slechts één nederlaag tegen Ajax. Alle andere wedstrijden werden met doorgaans flitsend spel gewonnen. Verdedigend stond het echter opnieuw als een huis bij FC Groningen, al kwamen de mannen van Buijs wel even in de problemen nadat Wessel Dammers de bal zomaar in de voeten van de tegenstander schoof. Het schot van Matus Bero dat volgde vloog tegen de onderkant van de lat.

Daar stond tegenover dat FC Groningen er in aanvallend opzicht ook met regelmaat goed uitkwam. Het was onder anderen de jongste Van Kaam die met een paar voorzetten vanaf de rechterkant voor gevaar zorgde.

Een beauty

Op de openingsgoal na een klein half uurtje van Patrick Joosten viel dan ook niet zo heel veel af te dingen. Het was een beauty, al stond Vitesse-keeper Remco Pasveer niet helemaal goed opgesteld. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de doelman de inzet anders waarschijnlijk ook niet had gehad. Vanaf een meter of 25 legde Petje van Oost, zoals de bijnaam van de linksbuiten luidt, aan. Een daverend schot dat op schitterende wijze tegen de touwen van het Arnhemse doel vloog.

Na de 1-0 raakte FC Groningen het initiatief kwijt aan Vitesse. De noorderlingen leken de voorsprong vast te kunnen houden tot de rust, totdat Vitesse vlak voor tijd het maximale resultaat haalde uit een vrije trap. Het was een moment van onoplettendheid bij FC Groningen dat Vitesse de gelijkmaker van Lois Openda opleverde

Meijer furieus

Analist Henny Meijer zag het thuis op de bank in IJmuiden gebeuren en was furieus: ,,Eentje gaat even bukken om z’n sokken op te trekken, de andere kijkt naar de grensrechter. Zonde dit, pure onvolwassenheid. Bij zo’n vrije bal moet iedereen scherp zijn.’’

In de rust gooide Vitesse het vaste spelsysteem om. Met name opbouwend miste de Gelderse formatie de geschorste Riechedly Bazour, waarop de Duitse trainer Thomas Letsch diens vervanger Tomas Hajek uit de ploeg haalde en het met 4-3-3 ging proberen. Het duurde even voordat FC Groningen zich daar op in had gesteld. Vitesse toonde in aanvallend opzicht meer lef en kreeg ook een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Het was Armando Broja die oog in oog met Sergio Padt de doelman prima omzeilde en vervolgens voor open doel de kans kreeg om de 1-2 aan te tekenen. De Vitessenaar faalde echter hopeloos en schoot hoog over.

Daar putte FC Groningen weer wat moed uit. Met vers aanvalsbloed in de personen van Remco Balk en Mo El Hankouri bestormde de thuisclub het Vitesse-doel nog een paar keer , maar tot doelpunten leidde dat niet meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu