FC Groningen sprankelt een half uur, maar boekt uiteindelijk minimale zege tegen Willem II

Ahmed El Messaoudi dankt hogere machten voor zijn treffer tegen Willem II Foto: ANP/Cor Lasker

FC Groningen begon zondagmiddag veelbelovend aan het karwei tegen Willem II, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een minimale zege. De Belg Ahmed El Messaoudi kroonde zich in de tweede helft tot matchwinner.

Soms is het de goden verzoeken als je voorafgaand aan een wedstrijd rekensommetjes gaat zitten maken die je gunstig gezind zijn. Danny Buijs deinsde er in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Willem II niet voor terug. De trainer van FC Groningen rekende vrijdag voor dat bij winst het verschil met de Tilburgers negen punten zou worden en voegde eraan toe dat er ook met de rest van de middenmoot aantrekkelijke gaten geslagen konden worden als die punten zou laten liggen.

De overtuiging dat de punten in Groningen zouden blijven zette de thuisclub in de wedstrijd meteen vanaf het begin kracht bij, want de noorderlingen begonnen uitstekend aan het duel tegen Willem II. Buijs had weer eens uitgebreid studie gemaakt van de tactiek, waarbij Azor Matusiwa zich vanaf het middenveld veelvuldig terug liet zakken om de defensie te ondersteunen in verdediging en opbouw.

Tactiek uitstekend bedacht

,,Tactisch staat het goed’’, vond ook analist Lesmond Prinsen. ,,Ze verrassen Willem II volledig. Je ziet dat Matusiwa uitzakt als centrale verdediger, de centrale verdedigers uitwijken naar de buitenkant en de backs hogerop spelen. Uitstekend bedacht. FC Groningen pakt daarmee volledig het initiatief.’’

Het enige dat er nog moest gebeuren was dat er wat kansen benut zouden gaan worden, want dat is dit seizoen tot dusver het enige zwakke punt van FC Groningen. De Trots van het Noorden behoort tot de minst scorende ploegen van de eredivisie. Ook tegen Willem II lieten de mannen van Buijs weer een reeks mogelijkheden en ook enkele 100 procent kansen onbenut.

Grootste kans voor kersverse vader

Nadat FC Groningen het al een paar keer geprobeerd had met schoten en voorzetten was de grootste kans in de openingsfase na 8 minuten voor Damil Dankerlui. De rechter vleugelverdediger, vorige week vader geworden van een zoon, had tegen zijn oude club de 1-0 op de pantoffel, nadat een voorzet van Gabriel Gudmundsson vanaf de linkerkant plots voor zijn voeten belandde. Dankerlui kreeg tijd om uit te halen, maar zijn schot kwam niet tussen de palen.

Dat gold voor de meeste pogingen van de thuisclub. Na 25 minuten nam FC Groningen al tien keer het doel van Willem II onder vuur, zo wezen de statistieken uit, maar slechts één poging daarvan was goed geplaatst. Daar stond tegenover dat de Tilburgers er in de eerste helft niet één keer in slaagden serieus gevaar te stichten in het strafschopgebied van de koukleumende Sergio Padt.

Uitgelezen kans

Naast Dankerlui kreeg ook Patrick Joosten een uitgelezen kans om de score te openen voor FC Groningen. De linker vleugelaanvaller werd op maat bediend door Joël van Kaam, die voor de tweede keer op rij in de basis mocht beginnen, deze keer in een aanvallende rol op de rechterkant. Het schot dat Joosten afleverde ging 30 centimeter naast.

FC Groningen wist het hoogstaande spel niet vast te houden. ,,De tempo- en positiewisselingen worden minder’’, zag ook Prinsen thuis vanaf de bank in Haren. De oud-speler van BV Veendam en FC Emmen en huidige trainer van The Knickerbockers constateerde dat Willem II de ruimtes kleiner maakte. ,,Daarbij neemt FC Groningen iets gas terug. Toch liggen er nog wel kansen voor FC Groningen. Er gaat veel mis aan de kant van Willem II. Die links- en rechtsbacks kunnen er niet veel van. Daar moet de dreiging vandaan komen.’’

Suslov voor Van Kaam

Zo leek ook Buijs er over te denken, want in de tweede helft probeerde de oefenmeester uit Alblasserdam het met vers bloed op de rechterflank. Joël van Kaam moest het veld ruimen voor zijn leeftijdsgenoot Tomas Suslov (18), die twee weken geleden de jongste debutant ooit werd voor het nationale elftal van Slowakije.

Het bleek een gouden greep, want 18 minuten later tekende Suslov voor de assist op Ahmed El Messaoudi. Het spel van de thuisclub sprankelde niet meer zoals in de eerste 25 minuten, maar de 1-0 was meer dan verdiend. Na verschillende vergeefse schotpogingen was El Messaoudi deze keer wel trefzeker. Hij schoot de bal achter Willem II-doelman Jorn Brondeel. ,,Een goeie goal’’, vond Prinsen. ,,Die El Messaoudi werkt als een paard, dus ik gun het hem ook wel. Hij verdient dit.’’

De koek was ook meteen op voor FC Groningen, dat niet meer tot grote kansen kwam. Van Willem II hadden de noorderlingen ook in de slotfase niet veel te duchten. Het dichtst bij was de Griek Vangelis Pavlidis, maar zijn schot ging voorlangs.

Nieuws

Meest gelezen

menu