FC Groningen treft met Vitesse een tegenstander in bloedvorm (en moet zelf puzzelen)

. Foto: Hesseling, Rob

FC Groningen stuit met Vitesse op een ploeg in bloedvorm, maar zelf laten de noorderlingen zich ook niet onbetuigd. Hoe staat het ervoor na een rommelige trainingsweek?

Spelers die net iets heel bijzonders in hun leven hebben meegemaakt, willen nog weleens boven zichzelf uitstijgen. Een bekend fenomeen is de jonge vader, die kort na de geboorte de pannen van het dak speelt. Bij FC Groningen verkeren er twee spelers in opperste euforie, al is het om een andere reden. Jørgen Strand Larsen (20) en Tomas Suslov (18) maakten beiden afgelopen week hun debuut als A-international voor respectievelijk Noorwegen en Slowakije.

Jongste debutant ooit

Dat belooft dus wat voor het thuisduel met Vitesse van vanavond, al zal er voor Suslov niet meteen een basisplaats inzitten tegen de Arnhemmers. ,,Maar als je de jongste debutant ooit bent voor Slowakije en zoals in het geval van Strand Larsen je kinderdroom in vervulling ziet gaan, ja, dan dat doet natuurlijk wel wat met die jongens’’, denkt ook assistent-trainer Adrie Poldervaart, die terugkijkt op een rommelige trainingsweek waarin de internationals één voor één binnen kwamen druppelen.

De rechterhand van Danny Buijs had gisteren de leiding over de laatste training, nadat hij twee weken geleden ook al de eindverantwoordelijke was tijdens het uitduel tegen Feyenoord (2-0). Buijs ontbrak in De Kuip vanwege trieste privéomstandigheden en had gisteren een uitvaart. Die stond overigens los van zijn eerdere absentie. Tegen Vitesse zit hij gewoon weer op de bank.

Touwtjes weer even in handen

Voor Poldervaart voelde het vertrouwd om even weer de touwtjes in handen te hebben. Bij Excelsior zat hij in het seizoen 2018-2019 ook op de bok. ,,Het is niet zo dat ik nu ineens denk, daar moet ik weer terug zien te komen. Ik heb net mijn contract verlengd bij FC Groningen, heb het hier zeer naar mijn zin en ik leer ontzettend veel. Maar ik heb wel altijd gezegd: als er iets komt, sta ik er voor open.’’

Voorlopig concentreert de assistent uit Hellevoetsluis zich op zijn werkzaamheden in het Noorden. Dat is nodig ook, want voor de wedstrijd tegen Vitesse moet er worden gepuzzeld. Naar verwachting past FC Groningen het spelsysteem aan aan dat van de succesvolle Gelderse formatie (5-3-2), maar daarbij kan niet worden gerekend op Damil Dankerlui. De rechtsback is geschorst.

Rookgordijn?

Poldervaart noemt de Spanjaard Miguel Leal of de Duitser Sam Schreck als mogelijke vervangers, maar dat zou goed een rookgordijn kunnen zijn. Gezien het feit dat er vooral aanvallende kwaliteiten worden gevraagd, lijkt Joël van Kaam ook een reële optie. Het 18-jarige broertje van middenvelder Daniël van Kaam (20) debuteerde twee weken geleden tegen Feyenoord en zou tegen Vitesse zijn basisdebuut kunnen maken.

Vitesse maakt dit seizoen onder de Duitse trainer Thomas Letsch een droomstart. Er werd alleen verloren van Ajax, alle andere duels werden gewonnen. Voor het treffen met FC Groningen missen de Arnhemmers met verdediger Riechedly Bazoer een belangrijke steunpilaar. Hij is geschorst, nadat hij tegen FC Emmen een rode kaart ontving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu