FC Groningen trof Venezia FC en speelde een heel aardige eerste helft (maar maakte daarna niet veel meer klaar)

Zonder de spitsen Postema en De Leeuw speelde FC Groningen een heel aardige eerste helft in de laatste oefenwedstrijd tegen Venezia FC, maar na rust maakte de FC niet veel meer klaar. De Italianen ook niet trouwens en daardoor bleef het 0-0.

Tomas Suslov van FC Groningen in actie.

Tomas Suslov van FC Groningen in actie. Foto: Andy Zuidema

Een prima eerste helft, een hele matige tweede. Maar wel weer de nul gehouden en dat tegen een ploeg uit de Serie A, het hoogste Italiaanse niveau. ,,Met toch heel wat zaken waaraan we nog moeten werken’’, keek FC-trainer Danny Buijs vooruit. ,,Maar we houden een goed gevoel over aan die eerste helft. Die was echt van een goed niveau.’’

Welk cijfer hij de oefencampagne wilde geven? In elk geval een voldoende, vond Buijs. ,,We hebben laten zien dat we verdedigend goed staan, maar aanvallend mogen er wel wat puntjes op de i.’’ Mo El Hankouri blijft voorlopig de nieuwe rechtsback, zo lijkt het en zo wilde Buijs ook wel toegeven. ,,Hij doet het gewoon prima als wingback, dus waarom niet?’’

Trainer Danny Buijs aan het woord

'Geen enkel risico'

Romano Postema stond op papier in de basis, maar moest op het laatste moment zijn plek afstaan aan Patrick Joosten. ,,We willen geen enkel risico nemen’’, meldde Buijs na afloop, ,,en de medische staf wilde Romano toch liever sparen.’’ Michael de Leeuw meldde zich ziek (maar geen corona, werd daarbij voor de zekerheid gemeld door de FC) en Pascal Ramon Lundqvist was geblesseerd. 

Door de zieke De Leeuw kreeg spits Jorgen Strand Larsen een uitgelezen kans zich weer eens in het gevlei bij Buijs te spelen, maar dat liet de Noor na. Hij was en werd weinig betrokken in het spel, liet een bal van zijn voet springen en werd nauwelijks gevaarlijk. ,,Hij speelde niet heel goed’’, luidde Buijs’ beoordeling dan ook.  

El Hankouri zorgde ook al snel voor het hoogtepunt van de eerste helft, al zouden scherpslijpers het lobje met links van Tomas Suslow in de allerlaatste seconden van het eerste deel die benaming ook kunnen geven. Suslows balletje ging een centimeter voorlangs aan de goal van doelman Niki Mäenpää, in Nederland bekend bij Telstar, Willem II, FC Den Bosch, VVV en AZ.

De prima inzet van El Hankouri, die werd bediend door Gudmundsson en vervolgens met links zuiver inschoot, werd nét op de lijn gekeerd door middenvelder Daan Heymans, de Belg in Italiaanse dienst. Of was het er toch achter? De vertraagde beelden leken na afloop toch richting het laatste te wijzen.

Oordeel zelf: hieronder het moment

Weinig dreiging

Venezia bracht daarna weinig dreiging, de thuisclub kreeg nog een paar beste mogelijkheden. El Messaoudi, die voorlopig lijkt te blijven in Groningen, kreeg de bal van Joosten, maar schoot tegen Michael Svoboda op. FC Groningen scoorde zelfs in die eerste helft, maar Mike te Wierik zag zijn treffer terecht afgekeurd vanwege buitenspel.  

Al met al een heel aardig FC Groningen dus, in die eerste helft, tegen toch een ploeg uit de hoogste Italiaanse competitie. Met naast Mäenpää ook Dennis Johnson (ex-Ajax, ex-Heerenveen, ex-PEC) in de gelederen. Tyronne Ebuehi, de in Nederland geboren en getogen Nigeriaan, viel in bij de gepromoveerde Italiaanse club, die sinds 2019 in handen is van een Amerikaans zakenman, Duncan Niederauer, voormalig Goldman Sachs-bankier én oud-CEO van de beurs van New York. 

Mike te Wierik aan het woord

 

Na rust was het een stuk minder enerverend dan ervoor. El Messaoudi kreeg in de beginfase van de tweede helft nog wel de beste kans. Na Italiaans balverlies en een snelle overname door Joosten kon de Belgische middenvelder van de FC uithalen, maar zijn schot werd richting de harde kern geblokt door Pietro Ceccaroni.  

Gevoelig kan nog wel het uitvallen worden van El Hankouri, die na een harde tackle van het veld moest. Buijs denkt dat het meevalt. ,,Tegen Cambuur is Mo er waarschijnlijk wel weer bij’’, stelde de trainer gerust.

Azor Matusiwa aan het woord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu