FC Groningen-verdediger Wessel Dammers: Het is goed dat we dit nu meemaken

Als geen ander weet FC Groningen-verdediger Wessel Dammers wat het is om zwaar geblesseerd te raken. De schrik zat er zaterdagmiddag dan ook flink in toen teamgenoot Gabriel Gudmundsson met een brancard van het veld moest.

Wessel Dammers in actie namens FC Groningen.

Wessel Dammers in actie namens FC Groningen. Foto: Cor Lasker

Het was een persoonlijk drama, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. Gudmundsson reisde na het incident op het veld van Blau Weiss Lohne, waar FC Groningen een 4-0 oefennederlaag leed tegen Werder Bremen, uiteindelijk niet af naar het ziekenhuis.

Dat er niet onmiddellijk vocht in de met ijs ingepakte knie trok, was op zich een goed teken. Deze week zal duidelijk worden of en hoe lang de 21-jarige Zweed, die na langdurig blessureleed net zijn nieuwe kans op de linksbackpositie aan het pakken was, uitgeschakeld zal zijn.

Sliding

,,Ik heb niet goed gezien wat er gebeurde, maar ik hoorde dat hij een sliding maakte en dat het vervolgens mis was’’, reageert Dammers, die in de winter van 2019 bij Fortuna Sittard zijn voorste kruisband scheurde en maandenlang vanaf de kant moest toekijken. ,,Ik hoop voor Gabriel ontzettend dat het meevalt. Ik weet wat het is om zwaar geblesseerd te zijn. Dat gun je niemand.’’

Dammers wilde het niet als excuus aanvoeren voor het verdere verloop van de eerste helft, waarin FC Groningen op een 4-0 achterstand werd getrakteerd door de Duitse Bundesligaclub.

Werder Bremen, dat vorig seizoen ternauwernood aan degradatie uit de Bundesliga ontsnapte, speelde met vijf basisspelers en een handvol spelers van de tweede garnituur. Desondanks was het niveauverschil aanzienlijk. Alleen al op fysiek vlak leken de meeste Duitsers reuzen vergeleken met de jonkies van FC Groningen, die met een klein zetje al uit balans werden gebracht.

Hand in eigen boezem

,,We kwamen niet in duel, het tempo lag te laag en we waren niet agressief genoeg’’, stak Dammers na afloop de hand in eigen boezem. ,,Daardoor speelde Werder heel gemakkelijk door onze defensie heen. We lieten te veel gaten vallen. Dat wordt meteen genadeloos afgestraft door een ploeg van dit niveau. Er zaten voor ons veel leermomenten in deze wedstrijd.’‘

,,Het is goed dat we die nu in deze fase alvast op ons bordje krijgen. Daar is de voorbereiding ook voor. Het is goed dat we dit nu meemaken en niet straks tijdens de competitie. We moeten hiervan leren, met name van de eerste helft. In de tweede helft herpakten we ons goed, maar het niveauverschil met wat we voor rust lieten zien was veel te groot.’’

In de tweede helft kreeg FC Groningen nog wel wat mogelijkheden, onder anderen met een schot op de paal van Sam Schreck, een schot van Ramon Lundqvist en Romano Postema die meer had kunnen halen uit een mooie pass van de Zweedse aanvaller. Opnieuw kwam het gebrek aan scorend vermogen aan het licht bij de Groningers.

Borst vooruit

,,Iedereen verlangt naar een spits die doelpunten maakt’’, beseft Dammers. ,,Maar de jongens die er nu staan werken ook keihard en doen er alles aan om het team zo goed mogelijk te helpen.’‘

,,Of er voor de eerste competitiewedstrijd nog een nieuwe spits komt, is aan de directie. Wij moeten intussen het hoofd recht houden, de borst vooruit en op naar de volgende wedstrijd.’’ Die is aanstaande vrijdag, als FC Groningen een besloten oefenduel speelt tegen NEC.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu