FC Groningen zorgt voor consternatie in Zwolle met wegkapen Alessio da Cruz

Alessio da Cruz toen hij in juli van dit jaar nog uitkwam voor Sheffield Wednesday. Foto: Holly Allison/TPI/Shutterstock

FC Groningen heeft voor grote consternatie gezorgd in Zwolle door Alessio da Cruz voor de neus van PEC weg te kapen. De Zwollenaren dachten al rond te zijn met de 23-jarige vleugelspits.

FC Groningen moest en zou nog een aanvallende versterking halen na het vertrek van Ajdin Hrustic naar Eintracht Frankfurt. De naam van de in Almere geboren Da Cruz zong al een paar dagen rond, maar de aanvaller van Parma leek te worden verhuurd aan PEC. Alles was daar volgens ingewijden zelfs al in kannen en kruiken, er lag een mondeling akkoord en alleen de handtekeningen moesten nog worden gezet. Totdat FC Groningen zich nadrukkelijker met het spel ging bemoeien.

De woede bij PEC is groot, zo melden bronnen in Zwolle. FC Groningen zal zich daar alles bij voor kunnen stellen, want de gang van zaken vertoont grote gelijkenissen met wat de Trots van het Noorden zelf eerder dit jaar overkwam in het geval van Mark Diemers. Toen was FC Groningen het kind van de rekening. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus had al wekenlang een mondeling akkoord met de aanvaller van Fortuna Sittard, totdat Feyenoord langszij kwam.

Da Cruz versleet al heel wat clubs

Da Cruz is een Nederlandse speler met Kaapverdische roots, die bij voorkeur als linksbuiten speelt, maar ook in de spits en op de rechtervleugel uit de voeten kan. PEC zag in hem een versterking voor de rechterflank, bij FC Groningen komt hij in aanmerking voor meerdere posities. Da Cruz versleet tijdens zijn carrière al heel wat clubs. Hij begon aan zijn loopbaan in het betaald voetbal in de jeugd van Almere City. Vanaf daar kwam hij in de opleiding van FC Twente terecht, waar hij ook in het betaald voetbal debuteerde.

Later werd Da Cruz verhuurd aan FC Dordrecht en in juli 2017 tekende hij in Italië bij Novara Calcio. In de serie B maakte de aanvaller dermate veel indruk dat hij vervolgens door Parma werd opgepikt, waar hij nog tot medio 2022 onder contract staat. Parma verhuurde Da Cruz de voorbije jaren aan Spezia Calcio, Ascoli en Sheffield Wednesday. Hij speelde veertien duels in de Engelse Championship, drie in de Italiaanse Serie A en 53 in de Serie B. Met zijn ervaring lijkt Da Cruz te voldoen aan de eis van trainer Danny Buijs. Die liet eerder deze week weten alleen geïnteresseerd te zijn in spelers die een directe versterking vormen voor FC Groningen.

De club huurt de speler met een optie tot koop. De club verwacht Da Cruz later vandaag officieel te kunnen presenteren. Naast Da Cruz hoopt FC Groningen ook nog steeds op de komst van Abdou Harroui. De Spartaan wil dolgraag naar het Noorden verkassen, maar in Spangen blijft technisch manager Henk van Stee voor FC Groningen-begrippen te hoog in de boom zitten qua vraagprijs. Naar verluidt verlangt Sparta een transfersom van 2,5 miljoen euro voor de middenvelder, die nog tot 30 juni 2022 onder contract staat in het Kasteel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu