FC Groningen gewaarschuwd: Griekse verrassing van FC Utrecht profiteert graag van ruimte achter de defensie

Met FC Utrecht treft FC Groningen zaterdagavond een tegenstander die veel indruk maakte tijdens het openingsweekend van de eredivisie. De club neemt een handvol oude bekenden mee naar Euroborg. Eén van hen voorspelt een 2-1 zege voor de Utrechters.

Het Utrechtse gevaar Anastasios Douvikas valt zijn ploegmaat Willem Janssen in de armen na de 3-0 tegen Sparta Rotterdam. FC Groningen zal attent moeten zijn op de Griek.

Het Utrechtse gevaar Anastasios Douvikas valt zijn ploegmaat Willem Janssen in de armen na de 3-0 tegen Sparta Rotterdam. FC Groningen zal attent moeten zijn op de Griek. Foto: Gerrit van Keulen

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren schreeuwde het vorig jaar rond deze tijd van de daken. Zijn FC Utrecht zou een aanval doen op de traditionele top drie van de eredivisie. De ondernemer, die vele miljoenen in de club stak, kreeg naarmate het seizoen vorderde steeds meer spijt van zijn boude beweringen, zeker toen het bepaald niet lekker liep in de Domstad.

Zijn uitspraken kwamen steeds weer als een boemerang bij hem en de club terug. Uiteindelijk bood Van Seumeren halverwege het seizoen in de kleedkamer zelfs zijn excuses aan voor de druk die hij de spelersgroep had opgelegd. FC Utrecht eindigde uiteindelijk als zesde, één plekje boven FC Groningen.

Mahi: derde plaats haalbaar

Deze zomer verliep de aanloop naar het nieuwe seizoen een stuk minder onstuimig bij FC Utrecht, hoewel voormalig FC Groningen-aanvaller Mimoun Mahi onlangs tegenover TV Utrecht nog wel liet weten dat de derde plaats toch haalbaar moet zijn. Die verwachting was gestoeld op de welhaast vlekkeloze voorbereiding, waarin al snel bleek dat trainer René Hake (uit Erica) zijn zaakjes uitstekend voor elkaar heeft. Met een selectie, die voor een belangrijk deel in tact is gebleven, gingen er maar twee van de dertien oefenwedstrijden verloren.

Daar stonden opzienbarende overwinningen tegen clubs van formaat tegenover. Zo versloegen de Utrechters Bayer Leverkusen met 5-1, werd er een 4-2 zege geboekt tegen Club Brugge en ging Fortuna Sittard met 7-0 de bietenbrug op. Van het Italiaanse Venezia FC werd met 3-2 verloren. FC Groningen hield de Serie A-club in de voorbereiding tijdens een testcase in Euroborg op 0-0.

Opvallende rol Remco Balk

Een opvallende rol bij FC Utrecht was tijdens de voorbereiding weggelegd voor Remco Balk. Het 20-jarige Groningse talent verliet begin 2020 met slaande deuren de groene kathedraal. Het kamp Balk vond dat FC Groningen te lang treuzelde met het aanbieden van een passend contract en een helder toekomstperspectief.

Bij FC Utrecht maakt Balk inmiddels een goede indruk. De ‘Zlatan van Zuidhorn’, die vorige week verstek moest laten gaan vanwege een blessure, morrelt aan de poort van het vlaggenschip van Hake, al lijkt hij voorlopig nog zijn meerdere te moeten erkennen in de nieuwe spits Anastasios ‘Tasos’ Douvikas (22), die overkwam van het Griekse Volos. De Griek, die ook werd begeerd door Anderlecht, AEK Athene en Olympiakos, lijkt het best te renderen als er ruimte ligt achter de defensie van de tegenstander. Hij scoorde er op die manier lustig op los in zijn thuisland. FC Groningen is dus gewaarschuwd.

Snelste treffer in openingsduel

Douvikas tekende vorige week voor de derde Utrechtse treffer in het duel tegen Sparta Rotterdam, dat de Domstedelingen met 4-0 wonnen. FC Utrecht maakte veel indruk tijdens die opening van het seizoen in de sfeervolle Galgenwaard. Na 102 seconden lag de eerste treffer al tegen de touwen, het snelste Utrechtse doelpunt ooit in een openingswedstrijd van de eredivisie. De goal kwam op naam van de opgeleefde Adam Maher, die een vrije trap schitterend in de kruising joeg. FC Utrecht imponeerde met veel snelle combinaties, steekballen en crosspasses en was uiteindelijk met 4-0 nog genadig voor de Spartanen.

FC Utrecht, dat afscheid nam van Eljero Elia, maar met de van Arminia Bielefeld teruggehaalde verdediger Mike van der Hoorn deze week nog een versterking aan de selectie toevoegde, telt nog meer noordelijke gezichten. Naast Mimoun Mahi, Remco Balk en René Hake is ook Django Warmerdam actief in Utrecht. De linkervleugelverdediger verruilde in 2020 FC Groningen voor fijne huidige werkgever en denkt vermoedelijk nog wel eens terug aan het schrikbewind waar trainer Danny Buijs hem aan onderwierp.

Joost Broerse: 1-2

Achter de schermen bij FC Utrecht loopt ook nog Joost Broerse rond. De voormalige middenvelder van FC Groningen is partnership-director bij de Utrechters, een mooi woord voor relatiebeheerder. Hij voorspelt een 2-1 zege voor zijn huidige club. ,,FC Groningen is een goeie, lastige, vervelende ploeg om tegen te spelen, maar wij willen de goede lijn van de eerste competitieronde hoe dan ook doortrekken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu