WK voetbal 2026: 48 landen spelen verspreid over 40 dagen 104 wedstrijden

Gianni Infantino.

Gianni Infantino. Foto: ANP

Het WK voetbal van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada telt een recordaantal van 104 wedstrijden.

Dat bevestigt wereldvoetbalbond FIFA, na eerdere berichten van de New York Times . De FIFA maakte dat dinsdag bekend op een congres in Kigali, waar donderdag voorzitter Gianni Infantino wordt herkozen.

Poules met vier ploegen

Het komende WK telt geen 32 maar 48 deelnemers. De FIFA wilde alle landenploegen aanvankelijk verdelen over zestien poules van drie. Maar de wereldvoetbalbond gaat nu toch vasthouden aan poules met vier ploegen. Daardoor loopt het aantal wedstrijden op tot 104, 40 meer dan tijdens het laatste WK in Qatar dat 29 dagen duurde. Voor het WK van 2026 zijn 40 dagen uitgetrokken.

Infantino was tijdens het WK in Qatar zeer tevreden over het systeem van poules met vier landen. ,,In veel poules bleef het tot de laatste minuut spannend”, zei hij. De FIFA kan met de uitbreiding van het WK fors meer verdienen. De wereldvoetbalbond zou de komende vier jaar op een omzet van 11 miljard euro rekenen, bijna 4 miljard meer dan in de cyclus naar het WK van Qatar.

Verzekerd van tenminste drie wedstrijden

De FIFA zei nu dat bij de beslissing veel dingen een rol hebben gespeeld. ,,We hebben intensief geëvalueerd. Wat we hebben besloten is beter voor de sportieve integriteit en het welzijn van de spelers, het vermindert reisproblemen en maakt het toernooi commercieel en sportief interessanter. Bovendien zijn alle landen nu verzekerd van tenminste drie wedstrijden en krijgen ze bijna evenveel rust tussen de wedstrijden.”