FIFA-baas Infantino: geen competitie mag mensenleven riskeren

FIFA-baas Infantino: geen competitie mag mensenleven riskeren ANP

Gezondheid staat boven alles. Dat is de belangrijkste boodschap van voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalfederatie FIFA in een videoboodschap aan alle 211 aangesloten bonden.

"Ik kan het niet genoeg benadrukken", stelt Infantino. "Geen wedstrijd of competitie is het waard om een ​​mensenleven te riskeren. Iedereen in de wereld zou dit heel duidelijk in zijn hoofd moeten hebben. Het zou meer dan onverantwoord zijn om competities te hervatten als de zaken niet voor 100 procent veilig zijn. Als we wat langer moeten wachten, moeten we dat doen. Het is beter om wat langer te wachten dan risico's te nemen."

De FIFA wil aangesloten nationale voetbalbonden financieel helpen. De wereldvoetbalbond heeft naar schatting ruim 2 miljard euro aan reserves en wil die ook aanbreken. "We hebben financiële slagkracht dankzij goed beleid in de afgelopen vier jaar", stelt Infantino. "Dat geld is niet van ons, maar van jullie. Het is geld voor het voetbal. We moeten nog even kijken hoe we precies gaan helpen. Maar het is onze plicht. En de hele wereld zal zien waar het geld heengaat."

Miljard verdelen

FIFA speelt met de gedachte eerder dan gepland 1,6 miljard euro over de zes confederaties en alle aangesloten bonden te verdelen. Dat zou eigenlijk pas in 2022 gebeuren, zo werd vorig jaar juni tijdens een congres in Parijs besloten.

"Ik ben ervan overtuigd dat voetbal een sleutelrol zal spelen om mensen weer bij elkaar te brengen", zegt Infantino. "Wanneer het veilig is om weer te spelen en bij onze vrienden en families te zijn. Laten we ons voorbereiden op dat moment", besluit de Zwitser zijn videoboodschap aan alle nationale bonden, waaronder de KNVB. "FIFA is bij je in deze moeilijke tijden en samen zullen we winnen!"

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu