FIFA ontslaat secretaris-generaal Valcke

FIFA ontslaat secretaris-generaal Valcke ANP

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de verdachte secretaris-generaal Jérôme Valcke aan de kant geschoven. De werkrelatie tussen de FIFA en de 55-jarige Fransman is beëindigd, aldus een verklaring woensdag.

Valcke was al voorwaardelijk geschorst in afwachting van een definitieve beslissing over zijn vermeende betrokkenheid bij het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften. De Duitser Markus Kattner zal de taken van de secretaris-generaal blijven waarnemen, aldus de FIFA.

Valcke was de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter die in december voor acht jaar werd geschorst wegens een smeergeldaffaire.

Een reden voor zijn ontslag wordt in de verklaring niet genoemd. De secretaris-generaal werd half september op non-actief gezet vanwege illegale handel in WK-tickets. De ethische commissie van de FIFA stelde ruim een week geleden nog voor om hem voor negen jaar te schorsen.

Mislukte onderhandelingen

Het is de tweede keer dat Valcke wordt ontslagen bij de FIFA. In 2003 begon hij bij de wereldvoetbalbond als marketingdirecteur maar drie jaar later werd hij de laan uitgestuurd na mislukte onderhandelingen met beoogde sponsors MasterCard en Visa.

Zijn zaak staat los van de corruptieschandalen die vorig jaar aan het licht kwamen door onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. In totaal 41 voetbalbestuurders wereldwijd zijn tot dusver aangeklaagd voor corruptie, fraude en witwassen.

Nieuws

Meest gelezen

menu