Faik bezorgt Roda eindelijk een overwinning

Faik bezorgt Roda eindelijk een overwinning ANP

Roda JC moest er bijna vijf maanden op wachten, maar de Limburgse club heeft zaterdag eindelijk weer eens een overwinning geboekt in de eredivisie. Met zes nieuwelingen in de basis won de club uit Kerkrade met 1-0 bij Excelsior, door een doelpunt in de 83e minuut van Hicham Faik.

De invaller krulde met zijn linkerbeen een vrije trap vanaf de rechterkant in het Rotterdamse doel. Faik bezorgde Roda JC daarmee de eerste overwinning sinds 30 augustus, toen de ploeg van trainer Darije Kalezic zegevierde bij AZ. Sindsdien bleef de geel-zwarte brigade veertien competitiewedstrijden op rij zonder zege, een negatief clubrecord. Door de winst zaterdag op Woudestein nam Roda JC de veertiende plek op de ranglijst over van Excelsior. De Limburgers hebben nu twee punten meer dan de Kralingers.

In een poging voor de ommekeer te zorgen, zette Kalezic alle aanwinsten van deze winter in de basis: Marcos Gullón, Jordy Buijs, Georgi Zjoekov, Ugur Inceman, Rydell Poepon en Kristoffer Peterson. Van een ingespeeld elftal met vaste patronen was daarom geen sprake bij Roda JC, dat in Rotterdam alleen gevaarlijk was uit spelhervattingen.

Stootkracht

Bij Excelsior was clubtopscorer Jeff Stans (vijf doelpunten) gepasseerd door trainer Fons Groenendijk. Vanaf de bank zag Stans hoe zijn ploeggenoten soms aardig voetbalden, maar voorin stootkracht misten. Spits Tom van Weert werd één keer gelanceerd, maar hij schoot met links hoog over. De grootste kans was voor invaller Daryl van Mieghem, die in de 78e minuut rakelings voorlangs schoot.

De strijd tussen de degradatiekandidaten leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar kreeg toch nog een winnaar. Een scherp aangesneden vrije trap van Faik werd door niemand aangeraakt en dwarrelde zomaar in het Rotterdamse doel: 0-1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu