Feyenoord kan seizoen redden in bekerfinale

Feyenoord kan seizoen redden in bekerfinale ANP

Feyenoord krijgt op 24 april de kans het seizoen toch nog kleur te geven. De geplaagde ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst bereikte donderdag de finale van het bekertoernooi, door AZ in De Kuip met 3-1 te verslaan. Volgende maand strijdt Feyenoord in hetzelfde stadion met FC Utrecht om de KNVB-beker.

De ploeg van Van Bronckhorst verspeelde de afgelopen maanden door een dramatische reeks alle titelkansen, waardoor alleen het bekertoernooi overblijft om nog iets moois te maken van het seizoen. In een meeslepend gevecht met AZ pakte Feyenoord donderdag die kans. Gesteund door de bevrijdende overwinning zondag op FC Utrecht, waarmee Feyenoord een einde maakte aan een reeks van negen competitieduels zonder zege, schoot de thuisclub in de sfeervolle Kuip uit de startblokken. AZ-verdediger Derrick Luckassen had al binnen 45 seconden een harde overtreding nodig om Dirk Kuijt af te stoppen, wat de rechtsback direct op een gele kaart kwam te staan.

Domineren

AZ was voor rust geen schim van de ploeg die Feyenoord ruim een maand geleden in Alkmaar over het veld jaagde en met 4-2 versloeg. Spits Vincent Janssen, toen de man van drie doelpunten, kwam amper in het spel voor. De Rotterdamse ploeg domineerde in het bekertreffen de eerste 45 minuten en kwam na een kwartier op voorsprong. Michiel Kramer verlengde een hoekschop van Tonny Vilhena tot voor het doel, waar de Alkmaarse aanvoerder Markus Henriksen de bal ongelukkig achter zijn eigen keeper Sergio Rochet tikte (1-0). Feyenoord verzuimde daarna verder afstand te nemen.

De thuisploeg leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar startte na rust dramatisch. Binnen een halve minuut stond het al weer gelijk. Linksback Ridgeciano Haps van AZ slalomde door de Rotterdamse defensie en voor het doel maakte Henriksen, nu wel in het goede doel, het af (1-1). Wat volgde was een intense en meeslepende tweede helft, waarin de ruimtes steeds groter werden en AZ het meeste gevaar stichtte. Toch trok Feyenoord de winst naar zich toe. Michiel Kramer zorgde in de 78e minuut voor een vreugde-explosie in De Kuip, waarna Kuijt het afmaakte uit een strafschop: 3-1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu