Finale WK zonder Nederlandse darters

Finale WK zonder Nederlandse darters ANP

De finale van het WK darts heeft zondag geen Nederlandse inbreng. Na Raymond van Barneveld verloor ook Jelle Klaasen zijn halve finale in het volgepakte Alexandra Palace van Londen. De Brabander was kansloos tegen een ontketende Gary Anderson. De titelverdediger uit Schotland gooide al in de eerste set een leg met het minimale aantal van negen pijlen uit. Na de spectaculaire ninedarter gunde hij de Nederlander geen enkele set (6-0).

Anderson stuit zondag tijdens de eindstrijd op Adrian Lewis. De tweevoudig wereldkampioen sprintte tegen Van Barneveld naar een voorsprong van 5-0. Na een serie miraculeuze ontsnappingen eerder dit toernooi begon de Hagenaar nu te laat aan een eindsprint. Hij had het geloof in een goede afloop al bijna verloren toen hij zich terug vocht naar een achterstand van 5-3. Verder liet Lewis het niet komen (6-3).

Van Barneveld kon zich na de nederlaag nauwelijks troosten met een serie ontsnappingen eerder het toernooi tegen Stephen Bunting (4-3), Michael van Gerwen (4-3) en Michael Smith (5-4). ,,Het toernooi is gewoon mislukt. Ik ben uitgeschakeld'', was de kersverse opa hard voor zichzelf. Het liefst had hij zijn afgelopen week geboren kleinzoon Mason pas maandag in zijn armen gesloten, met de beker en de cheque voor de winnaar van ruim 400.000 euro op zak. ,,Maar nu kan ik niet wachten om hem eerder te zien'', stelde hij.

Klaasen merkte tijdens zijn halve eindstrijd waarom zijn tegenstander de bijnaam 'The Flying Scotsman' heeft verworven. In tegenstelling tot Van Barneveld gooide de Brabander lang helemaal niet zo slecht. Maar wat Anderson liet zien, dat is zelden vertoond op een WK. De Schot vloog over Klaasen heen. Hij won zijn eerste set met een ninedarter en duizelingwekkend gemiddelde van 132. Waar Lewis zijn tegenstander Van Barneveld nog even in de wedstrijd liet komen, daar denderde Anderson door naar de finale.

Ondanks de kansloze nederlaag kan Klaasen terugkijken op een mooi WK, met als hoogtepunt een prachtige zege op zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. ,,Anderson gooide fantastisch. Hij was super, hij heeft me afgedroogd'', luidde het eerlijke commentaar van de Nederlander. ,,Ik heb hier goed gegooid, maar vandaag was het niet super goed. Ik moet nog hard werken.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu