Fleur Nagengast en Jens Dekker Nederlands Kampioen veldrijden

Archief ANP

Fleur Nagengast uit Beilen heeft zaterdag op het Nederlands Kampioen veldrijden in Hellendoorn haar titel van vorig jaar geprolongeerd bij de junior-vrouwen. Een dag later was het Europees Kampioen Jens Dekker uit Fluitenberg die met grote overmacht de winst pakte bij de junioren.

De 17-jarige Drentse, uitkomend voor het Belgische Young Telenet Fidea, reed lange tijd aan kop met de Rotterdamse Ceylin del Carmen Alvarado, maar wist in de laatste ronde over het prachtige, maar zeer zware parcours met veel hoogteverschillen, weg te rijden bij haar opponente. Aan de finish was de voorsprong opgelopen tot achttien seconden en kwam Nagengast zo blij als een klein kind binnen.

De gouden medaille werd door Renate Groenewold, oud-schaatster en tegenwoordig trainster van Nagengast, uitgereikt. Floor Weerink uit Exloo reed in de beginfase nog als tweede achter Nagengast, maar moest haar tegenstanders later laten gaan. Ze werd uiteindelijk achtste.

Zondag was het de beurt aan de junioren, waar de 17-jarige Jens Dekker vooraf de grote favoriet was. Ondanks de wetenschap, dat de crosser van het Belgische Enertherm-BKCP in december te kampen kreeg met een infectie, stond hij met vertrouwen aan de start. Volledig hersteld liet hij zijn tegenstanders in de eerste ronde al zijn achterwiel zien en nam op de Sallandse Heuvelrug elke ronde meer voorsprong op zijn achtervolgers, die aan de finish meer dan een minuut achterstand hadden. Tweede werd Marino Noordam (De Lier) op 1 min 23 sec en derde Mitch Groot (Brunssum) op 1.36 min achterstand.

Gert-Jan Bosman, net verhuisd van Emmen naar Nijverdal, werd bij de Elite-mannen zevende. Een zeer goed resultaat, mede omdat de Drent dit seizoen de focus legt op het wegseizoen en het veldrijden als voorbereiding ziet op het wegseizoen en daardoor weinig crossen heeft gereden. De winst was voor wereldkampioen Mathieu van der Poel uit Kapellen, die in de slotfase weg reed bij europees kampioen Lars van der Haar uit Woudenberg.

Bij de vrouwen werd Esmée Oosterman uit Gieten tiende. De winst ging naar Thalita de Jong uit Ossendrecht. Tweede werd Sabrina Stultiens uit Meijel en het brons was voor Maud Kaptheijns uit Westerhoven. Favoriete Sophie de Boer uit Enschede viel net buiten het podium met de vierde plaats.

Johan Boonstra uit Gasteren, oud-Nederlands Kampioen wintertriatlon, werd zaterdag tweede bij de Masters 50+. Hij hoefde alleen Jan Weevers uit Vorden voor zich dulden. Erik Dekker, vorig jaar nog kampioen bij de Masters 40+, moest genoegen nemen met een vierde plaats. Maarten Nijland uit Rossum pakte het goud.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu