Flink met Glassex in de weer: coronaregels geven zaalsporters een dubbel gevoel

Sudosa-Desto in actie voor de corona-uitbraak. Er mag weer gesport worden in de zaal, maar onder strenge voorwaarden. Foto: Jan Kanning

Maandenlang konden zaalsporters door corona niet aan de bak, maar inmiddels mogen zij weer. Wel gelden een aantal maatregelen, zoals niet douchen in de sporthal en materiaal schoonmaken met Glassex.

Looproutes in de zaal en een beperkt aantal toeschouwers zorgen nog wel voor enige verwarring, zegt voorzitter Max Bodenstaff van volleybalvereniging Rolde. ,,Tijdens het volleyballen zijn er weinig restricties, behalve uitbundig juichen of high fiven mag eigenlijk alles weer”, vertelt Bodenstaff. „Maar op het moment dat de wedstrijd over is, moeten spelers die anderhalve meter weer in acht nemen. Dat voelt heel erg onnatuurlijk.”

Voor leden is het een drempel om af te zeggen vanwege verkoudheid, aldus Bodenstaff. ,,In een team ben je afhankelijk van elkaar. De andere spelers kunnen dan nog wel eens vragen of je wel echt ziek bent, omdat ze niet zonder die persoon een wedstrijd kunnen spelen.” Bij de volleybalvereniging in Rolde worden de regels zo goed mogelijk nageleefd. ,,Persoonlijk vind ik het allemaal een beetje overdreven, maar in de rol van het bestuur moeten we de regels naleven.”

Ook bij volleybalclub Rovoc uit Roden zijn maatregelen getroffen, zoals looproutes in de zaal, in sportkleren aankomen en weggaan en teams moeten één voor één binnenkomen. „De spelers vinden het bijzonder. In het veld mag je zo dicht op elkaar staan als je wil, maar buiten het veld moeten we ineens afstand houden”, zegt voorzitter Bert Schutte.

Als het gaat om het toelaten van publiek, hanteert Rovoc een duidelijke richtlijn. „Voorlopig laten we elke speler één toeschouwer meenemen. Dit is het principe, we gaan het niet natellen.” Uiteindelijk nemen de leden van Rovoc de maatregelen, hoe dubbel ook, voor lief. „Iedereen is vooral blij dat we weer kunnen volleyballen”, vertelt Schutte.

“Maatregelen vreten tijd”

De beperkingen zijn niet alleen bij volleybal opgesteld. Ook handbalvereniging Beilen heeft ermee te maken. ,,De handbalbond heeft een aantal reglementen opgelegd. Het is wel redelijk te doen om die te handhaven”, zegt Inge Mutgeert, secretaris en wedstrijdsecretaris bij HV Beilen.

Een voorbeeld van de onduidelijkheid rondom de maatregelen, is dat er niet omgekleed mag worden in de kleedkamers van de sporthal, maar er zijn wel drie douches beschikbaar. ,,Op de club douchen is eigenlijk niet de bedoeling, alleen als het echt niet anders kan. Dan moeten leden door een dichte kleedkamer. Het slaat eigenlijk nergens op. We staan in het veld de hele tijd bij elkaar in de buurt, maar we mogen niet met het team douchen.”

Ook voor basketbalvereniging Assist in Assen is het even wennen. ,,We zijn heel druk geweest om het protocol van de NBB (Nederlandse Basketbal Bond, red.) uit te voeren”, aldus wedstrijdsecretaris Theo Deekens. ,,We hebben allemaal looproutes aangelegd, maar het vreet tijd om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. We doen er alles aan om de contactmomenten buiten het veld tussen mensen te beperken. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk.”

De eerste competitiewedstrijden, vorige week zaterdag, verliepen prima. ,,Sporthal De Spreng in Assen heeft twee speelvelden en een grote tribune, waardoor de anderhalve meter afstand prima gewaarborgd kan worden”, vervolgt hij. „Er zijn maximaal honderd bezoekers toegestaan.”

Minder impact bij badminton

Bij het badminton zijn de competities ook weer gestart. De gevolgen van het coronavirus lijken voor de badmintonners mee te vallen. „Helemaal in vergelijking met andere zaalsporten”, aldus Gertie Kleijn, secretaris bij Badminton Combinatie Assen (BCA). ,,Je speelt één tegen één of dubbelspel. Dat is natuurlijk bij sporten als handbal en volleybal niet het geval. Daar komt nog bij dat badminton weinig publiek trekt.” De materialen reinigt men voor gebruik . „De shuttles met schoonmaakmiddel en palen van het net met Glassex.”

Wat mag er allemaal niet door het virus? Kleijn: ,,We mogen met zes tot acht personen omkleden in de kleedkamer. En na de wedstrijd maar met twee personen douchen.” Een groot probleem is dat niet volgens haar. „Mensen kunnen ook thuis douchen natuurlijk.”

Contributie

Als het gaat om het doorbetalen van contributie, doen de verenigingen verschillende dingen. ,,Wij hebben in de zomer een maand geen contributie geïnd”, zegt Inge Mutgeert van HV Beilen, ,,Normaal laten we de leden in de zomer gewoon doorbetalen, maar omdat ze nu nauwelijks hebben gehandbald, hebben we gezegd dat het niet hoefde.”

Sudosa-Desto heeft daarentegen besloten om de contributie wel door te laten betalen. ,,Een aantal kosten liep gewoon door, zoals het betalen van trainers”, vertelt voorzitter Alfred Barkhuis van de volleybalclub in Assen. ,,We hebben wel besloten dat leden die door de coronacrisis in financiële problemen komen, de contributie niet hoeven te betalen.”

De leden van badmintonvereniging BCA Assen en basketbalvereniging Assist Assen hebben tijdens de lockdown de contributie gewoon doorbetaald. ,,Wij merken dat leden zich solidair opstellen en daar zijn we uiteraard héél blij mee”, zegt Deekens van Assist Assen.

Nieuws

Meest gelezen

menu