Forum: Is het terecht dat de sportscholen weer open kunnen?

Foto: ANP

De sportscholen mogen op 1 juli weer open. Is dat terecht nu het coronavirus nog niet helemaal verslagen is?

Jack Bos

,,Heel mooi dat we weer open kunnen. We kunnen weer gaan trainen, alleen sparren mag nog niet. Maar in onze zaal hangen zestien bokszakken, dus iedereen kan zeker anderhalve meter afstand houden. Wellicht kan er straks ook weer gespard worden.

Ik hoorde toevallig gisteren dat er toestemming is voor bokswedstrijden eind november, die in de buitenlucht op sportcentrum Papendal bij Arnhem worden gehouden. Tot nu toe hebben we met de leden buiten getraind en dat ging prima. Dat deden we met drie groepen. Dat gebeurde op ons eigen grasveld bij onze Aubussonhal in Assen. Als een groep daar trainde, ging een andere het bos in om te hardlopen.

We zullen straks alles binnen moeten ontsmetten, de wc’s en andere zaken. Ook moeten we vragen of iemand ziek is geweest. We hebben 140 leden, die de afgelopen drie maanden geen contributie hoefden te betalen. We zijn een gezonde vereniging en kunnen dat opvangen. Wij worden als trainers niet betaald, maar zijn allemaal vrijwilligers.’’

Jack Bos is voorzitter van Boksvereniging Assen en trainer

Sem Schilt

,,Of het terecht is of niet dat we weer opengaan moet natuurlijk nog blijken. Maar het RIVM zegt dat het kan. Maar waarom dat dan pas op 1 juli kan begrijp ik niet. De situatie is dan niet veel anders dan nu. Volgens mij kunnen we nu al open. Er zijn allerlei richtlijnen waaraan we ons moeten houden als we weer binnen gaan trainen.

We nemen goede voorzorgsmaatregelen, maar iedereen moet natuurlijk zijn eigen gezonde boerenverstand gebruiken. Ik zal er wat van zeggen als mensen toch te dicht bij elkaar komen. Al ben ik natuurlijk geen handhaver, maar een instructeur. In mijn zaal kan ik normaal 25 man kwijt, dan zullen er nu per training 12 worden.

Mensen moeten zich aan de richtlijnen houden. Ik heb mede actiegevoerd voor heropening van de sportscholen. Ik wil straks niet bekend staan als de man van de sportschool waar het coronavirus weer is uitgebroken.’’

Oud-kickbokskampioen Sem Schilt heeft een sportschool in Zuidlaren

Denis van der Giessen

,,Ik denk dat de sportscholen hele goede protocollen gebruiken als ze weer opengaan. Die zijn samen met de sector opgsteld. Restaurants mogen ook weer gedeeltelijk open. Dan kunnen de sportscholen niet achterblijven.

We zullen zorgen dat iedereen straks binnen bij het trainen voldoende afstand gaat houden. Met elkaar sparren mag nog niet. Ik denk dat dat terecht is. Je moet nu niet tegenover iemand staan en in elkaars gezicht blazen. We hebben tot nu toe met de leden van Team van der Giessen buiten getraind. Daar hadden we toestemming voor.

Voor het Sarèl (de Jong, wereldkampioen kickboksen, red.) was het qua training behelpen. Maar het is het rondgekomen dat ze straks in Wuppertal met een Duits meisje een wereldtitelgevecht gaat leveren. Dat gevecht is eerder in mei afgelast.’’

Denis van der Giessen is kickbokstrainer in Meedhuizen

Ben Tingen

,,Ik worstel hier wel mee. Aan de ene kant wil ik graag dat de sportscholen weer opengaan, maar het is de vraag of dat verstandig is. Als je met 30, 40 man in een kleine ruimte traint hoeft er maar één met het coronavirus besmet te zijn en je hebt de poppen aan het dansen.

Voor je het weet is de halve stad besmet. Het is een lastig verhaal. Tot nu toe train ik met de leden buiten en dat gaat goed. Het weer zit wat dat betreft mee. Het is wel de vraag hoeveel er nog komen opdagen als het vier of vijf dagen regent.

Maar je kunt de sportscholen ook niet veel langer dicht gaan houden, want dan krijg je wat de gezondheid en fitheid van de mensen betreft nog een groter probleem. Wel moeten de leden zelf aangeven of ze weer binnen durven en willen trainen.’’

Ben Tingen is profbokser en sportschoolhouder in Bovensmilde

Nieuws

Meest gelezen

menu