Forum: Is het verantwoord de Tour de France door te laten gaan?

Vooralsnog gaat de Tour de France ‘gewoon’ van start op 27 juni in Nice, als het aan de directie ligt in ieder geval. In hoeverre is dat verantwoord in deze tijden van corona?

Het peloton op de Champs Elysees in Parijs.

Het peloton op de Champs Elysees in Parijs. Foto: EPA

Herbert Dijkstra

„Het kan alleen doorgaan onder veilige omstandigheden, en dat zijn de huidige niet. Het is de vraag in hoeverre dat de komende maanden gaat veranderen. Je moet je voorstellen: een Tour kent los van het publiek ruim 5000 vaste volgers, waaronder journalisten en de reclamekaravaan. Die moeten vrijwel iedere dag ondergebracht worden in een ander hotel. Dat gaat niet met 1,5 meter afstand van elkaar. Ik heb geen glazen bol, maar ik zie het in ieder geval niet zo snel gebeuren dat de Tour doorgaat. Parijs-Nice had wat dat betreft met terugwerkende kracht een paar weken geleden ook niet verreden moeten worden. Topsport is op dit moment bijzaak geworden, hoe jammer dat soms ook is voor sporters.”

Herbert Dijkstra is namens de NOS jaarlijks commentator bij de Tour

Allard Engels

„Ik zou zeggen: gelijk afblazen. Hoe jammer ook en hoeveel gevolgen het ook zal hebben, voor onder andere de wielersport; ik denk dat er op dit moment wel belangrijkere zaken zijn. Als je alles nu weer losgooit, en bijvoorbeeld de Tour gaat verrijden, terwijl er ook nog geen vaccin is... Wat is de zin daarvan? Je loopt het risico dat het voor een nieuwe golf van besmettingen zorgt. Neemt niet weg dat ik het als wielerliefhebber mooi zou vinden dat de Tour de France wordt verreden, maar alleen als het kan. Het is nu even ondergeschikt aan alle ellende in de wereld. Ik zeg daarom: afblazen die hap, net als dat ik overigens bij de eredivisie voetbal zou doen. Je moet het niet gaan opzoeken. Wat dat betreft ben ik heel nuchter.”

Allard Engels is ploegleider bij VolkerWessels-Merckx Cycling Team

Tom-Jelte Slagter

„Ik ben natuurlijk geen expert of dokter. Wat ik wel kan zeggen is dat ik denk dat als er ook maar iets van risico is voor de gezondheid van wie dan ook, het niet verantwoord zou zijn. Ik las onlangs dat de directeur van de Tour (Christian Prudhomme, red.) zei dat een koers zonder publiek geen optie is. De andere optie, met publiek, houden ze natuurlijk zo lang mogelijk levend. Als de Tour daadwerkelijk wordt verreden, denk ik dat het algemene niveau wel een stuk lager zal zijn. De normaal beste renners, zullen dan ook nog de beste zijn. Dat is de fysieke aanleg. Maar vrijwel niemand heeft op hoogte kunnen trainen. Wat dat betreft mogen wij hier in nog van geluk spreken. Ik kan tenminste nog buiten trainen.”

Tom Jelte Slagter rijdt voor het Franse Vital Concept-B&B Hotels

Gio Lippens

„Ik vind het onverantwoord dat de Tour vooralsnog doorgaat, als het aan de directie ligt. Niet alleen gezondheidstechnisch gezien, maar ook sociaal maatschappelijk. Het is niet voor niets dat het EK en de Olympische Spelen zijn verplaatst. We kijken qua sport inmiddels al over de zomer heen. Ik vraag mij wat dat betreft eerlijk gezegd af of ze in Frankrijk nog wel goed bij hun hoofd zijn. Toch snap ik het ook wel weer: er zijn veel commerciële belangen met de Tour gemoeid. Het is voor de organisatie, die ook de Dakar en Parijs-Nice organiseren, de kip met de gouden eieren. Zo betalen alle startplaatsen flink veel geld. Op het moment dat de Tour komt te vervallen, zal de organisatie aardig wat claims krijgen.”

Gio Lippens is commentator voor NOS Radio Tour de France

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu