Forum: Olympische turndroom de ijskast in, is dat juist?

Wegens misstanden trekt de KNGU voorlopig de stekker uit het topsportprogramma van de turnsters en legt daarmee een bom onder hun olympische droom. In hoeverre is dat een verstandig besluit?

Foto:

Foto: ANP

Marco Knippen

„Het is een symbolische beslissing. In de praktijk kunnen turnsters die niet onder bondscoaches Wevers en Wiersma vallen (beiden op non-actief gezet, red.) op clubniveau doortrainen. Ergens wrang, want Frank Louter en Patrick Kiens zijn ook van misbruik beticht, maar niet geschorst.

Het is gek dat zij mogen doorgaan omdat ze op clubniveau trainen. In principe kunnen ook Wevers en Wiersma training blijven geven als ze op eigen naam een zaaltje huren. Het turnprogramma stilleggen oogt dus als een drastische maatregel, maar is vooral om publiekelijk de problematiek te erkennen.

Als de onderzoeken zijn afgerond, verwacht ik dat het bondsbestuur zal aftreden. De meldingen waren er, maar zij keken weg.”

Marco Knippen is journalist en kreeg de misstanden boven water

Monique Bolleboom

„De misstanden die hebben plaatsgevonden, zijn gebeurd. Degenen die het hebben gedaan, moeten bestraft worden. Dat snap ik helemaal.

Maar Sanne Wevers (dochter van de geschorste coach Vincent Wevers, red.) zei in een interview dat het klimaat de afgelopen jaren sterk is verbeterd en dat misstanden niet meer voorkomen. Waarom zet je de olympische droom van zulke meisjes in de ijskast? Ik snap niet dat zij hiervan de dupe worden. Wat willen zij zelf? Zijn ze wel gehoord?

Ze zaten inmiddels weer midden in de voorbereiding op de Olympische Spelen van volgend jaar. Na de coronacrisis en het verplaatsen van de Spelen is dit de volgende klap. Wat gaat dit mentaal doen? Zo’n voorbereiding is niet fijn.”

Monique Bolleboom turnde op de Olympische Spelen van 1976

Tjalling van den Berg

„Ik zit even over jouw zin na te denken. Een ijskast kan nog open. Ik zou eerder zeggen dat de bond het topsportprogramma en de turnsters op een verkeerd spoor heeft gezet, een dwaalspoor. Het is een verschrikkelijke beslissing, onder andere mentaal.

Na het verplaatsen van de Olympische Spelen zijn de turnsters opnieuw hun doel kwijt. Een doelloos leven, dat wil je niemand aandoen... Verder wordt hen hun coach ontnomen. Als je nou een ijskast vol kwalitatief gelijkwaardige coaches had, zou ik zeggen: oké. Maar dat is niet zo.

De bond heeft hiermee onzekerheid gecreëerd. Als je drie weken niet traint, loop je op dit niveau aanzienlijke achterstand op. Het kan een week, maar niet langer. Je moet perspectief bieden.”

Tjalling van den Berg is (turn)coach en werkte met vele kampioenen

Gea Reitsema

„Ik vind het lastig om hier een oordeel over te geven, omdat wij niet zo dicht op de topsport zitten dat we zien wat er in de turnhal gebeurt. Voorop staat dat ik namens Turngroep Noord volledig achter het besluit van de KNGU sta om deze zaak te onderzoeken.

 Zeker als je kijkt welke ernstige ervaringen van oud-turnsters naar buiten komen... Dat soort praktijken zijn onacceptabel. De turndames die hun olympische droom de ijskast in zien gaan, hebben echter een duidelijk statement afgegeven. Misstanden zouden nu niet meer plaatsvinden.

Wel denk ik dat in het verleden inderdaad onacceptabele dingen zijn gebeurd. Dat neemt echter niet weg dat die ijskast voor de dames van Team NL een persoonlijk drama is.”

Gea Reitsema is voorzitter van Turngroep Noord in Tynaarlo

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu