Forum: Wordt FC Emmen 'genaaid' door de KNVB in de kwestie over Easytoys?

FC Emmen wilde deze week Easytoys presenteren als shirtsponsor, maar de KNVB stak daar een stokje voor. De voetbalbond vindt het niet gepast dat een bedrijf dat handelt in erotische speeltjes op het shirt prijkt. Een goed besluit?

FC Emmen mag sekswinkel Easytoys niet als hoofdsponsor van KNVB.

FC Emmen mag sekswinkel Easytoys niet als hoofdsponsor van KNVB. Foto: ANP

ds. Menso Rappoldt

,,Ik kan me voorstellen dat de KNVB bepaalde normen hanteert, maar dat wil niet zeggen dat een bedrijf dat zich met erotiek bezighoudt per definitie niet zou mogen kunnen. Ik ken het bedrijf Easytoys verder niet, maar als blijkt dat het alleen seksspeeltjes verkoopt en zich niet inlaat met de seksindustrie, zie ik geen principieel bezwaar. Wij zijn ook ons lichaam en daar mag je van genieten. Daar hoort seksualiteit bij. Misschien dat er ouders zijn die vinden dat hun kinderen tot hun achttiende niets over seksualiteit mogen weten, maar ik vind dat je kinderen tekortdoet als je het er niet met ze over hebt. Nogmaals, ik ken het bedrijf niet, maar erotiek is geen reden om sponsoring te weigeren.”

ds. Menso Rappoldt is predikant van de Grote Kerk Emmen

Gert Bakker

,,Ja. Onze branche zit ineens in een verdomhoekje, terwijl het gewone business is als ieder andere. Het doet pijn dat wij onder de seksindustrie geschaard worden, want dat is wel louche. Dan heb ik het over prostitutie en niet over de handel in gewone speeltjes die tegenwoordig in vrijwel elk nachtkastje te vinden zijn, ook in die van mensen van de KNVB. Als je op zaterdag door onze winkel loopt, zie je keurige stelletjes, dus ik snap niet dat dit tegengehouden is. De KNVB wordt zelf gesponsord door de TOTO. Het lijkt me dat gokken schadelijker voor de mens is dan seksspeeltjes. Overigens vind ik wel dat de jongere jeugd niet met Easytoys op de borst moet lopen. Daar kun je bijvoorbeeld EDC Retail op laten drukken.”

Gert Bakker is directeur van sextoyland en van Taboo, de grootste erotische winkel van Nederland, gevestigd in Emmen

Ruud van der Knaap

,,Ik zou het zelf niet zo formuleren. Ik denk wel dat FC Emmen een goede zaak heeft om haar gelijk te halen. Eigenlijk zeg ik dus: ja. FC Emmen heeft er alles aan gedaan om het mogelijk te maken. De reclamecodecommissie zag geen reden om het te weigeren. Dat is toch een zeer belangrijke instantie in dit verhaal. De belangrijkste reden van de KNVB om het te weigeren, is omdat het in verband wordt gebracht met de seksindustrie. Dat is zeer arbitrair. Er zijn wel allerlei uitingen van sportweddenschappen en alcoholmerken zichtbaar rondom voetbalwedstrijden. De grote winnaar van dit verhaal is Easytoys. Er is veel publiciteit en die zal er ook wel blijven als FC Emmen naar de rechter stapt. Ik geef de club een goede kans.”

Ruud van der Knaap manager voetbal bij sportmarketingbedrijf Triple Double

Imca Marina

,,Nou, dat is wel een lastige. Een logo van een grote dildo op de borst vind ik niet kunnen. Alleen de tekst is natuurlijk geen probleem. Kinderen denken dan vast dat het een speelgoedwinkel is. En als ze tegen papa en mama zeggen dat ze graag iets willen kopen bij Easytoys, moeten papa en mama maar zeggen dat ze daar later wel eens naartoe gaan. Ik vind het bedrijf geen criminele organisatie, maar ik vraag me ook af of we het moeten verbinden aan sport. Wat als kinderen rondlopen in zo’n shirt? En naar de website van Easytoys surfen? Ik vind het lastig. Sigaretten en drank mogen niet op het shirt, dus seks misschien ook maar niet. Al vind ik dat van de drie wel de minst gevaarlijke.”

Imca Marina is zangeres van het levenslied en voetbalfan

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu