Foutenfestival kost FC Groningen de kop in Twente

FC Groningen-speler Ahmed El Messaoudi scoort 2-1 tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen. ANP/Jeroen Putmans

Een paar opvallende fouten van verdediger Wessel Dammers en doelman Sergio Padt luidden vrijdagavond de tweede nederlaag van het seizoen in voor FC Groningen. In Enschede werd het 3-1 voor FC Twente.

Danny Buijs kwam met een verrassende opstelling op de proppen voor de confrontatie met FC Twente. Het meest voor de hand liggend was geweest als hij de jonge Tomás Suslov had opgesteld als vervanger voor de definitief naar Eintracht Frankfurt vertrokken Ajdin Hrustic en daarmee de speelwijze in tact had gelaten. In plaats daarvan koos de trainer voor de terugkeer van Ahmed El Messaoudi in de basis en liet hij de rechterkant veelvuldig vrij voor de opkomende Damil Dankerlui.

Niet meer vleugels dan anders

Op één fase in de wedstrijd na gaf dat FC Groningen aanvallend niet meer vleugels dan anders, maar het aanvalsspel zorgde in Enschede nog niet eens voor de grootste kopzorgen bij Buijs. De verdediging en met name Wessel Dammers leek de bibbers te hebben in de met 8000 toeschouwers bezette Grolsch Veste.

De centrale verdediger stapelde in het eerste half uur fout op fout. Aanvankelijk ontsnapte de Groninger defensie aan het onheil dat ze over zichzelf afriepen. Videoscheidsrechter Allard Lindhout had in Zeist maar liefst vier minuten nodig om te beoordelen dat de vermeende treffer van Vaclav Cerny na ruim een kwartier buitenspel was, iets dat onder de Tukkers overigens stevig werd betwist.

Fout

Toen de wedstrijd eindelijk werd hervat, duurde het maar even of Dammers ging opnieuw in de fout. Deze keer werd het hem fataal. Het levensgevaarlijke spitsenduo van de Tukkers, Vaclav Cerny en Danilo, sloeg snel en behendig toe, waarbij eerstgenoemde de bal achter Padt legde.

Daarna was het FC Groningen dat tot drie keer toe dichtbij de gelijkmaker was. Het was Dammers die met een kopbal uit een vrije trap van Bart van Hintum zijn eerdere missers goed leek te maken, maar Twente-doelman Joël Drommel toonde zich een betrouwbare sluitpost. Ook Jørgen Strand Larsen strandde met een schot op de keeper en Ko Itakura kopte vanuit een hoekschop net naast.

Helaas voor de noorderlingen toonde naast Dammers ook sluitpost Padt zich niet in bloedvorm. FC Twente probeerde door fel druk te zetten continu de Groninger opbouw te verstoren en haalde daarmee 8 minuten voor rust het gewenste resultaat. Padt schoot onder druk de bal zomaar in de voeten van Wout Brama. Die bracht razendsnel Cerny in stelling, die deze keer teammaatje Danilo de treffer gunde: 2-0.

Handelingssnelheid

,,FC Twente maakt het mooi af, maar het zijn kinderlijke fouten die ervoor zorgen dat FC Groningen tegen een 2-0 achterstand aan kijkt’’, merkte analist Marnix Kolder op, die constateerde dat de handelingssnelheid in de Groninger opbouw veel te laag was. ,,Daardoor komen ze continu onder druk te staan en verliezen ze de bal op gevaarlijke plekken op het veld.’’

De oplossing lag in het eerder hanteren van de lange bal en het sneller schakelen van links naar rechts, maar het beste medicijn was de snelle aansluitingstreffer die de Groningers maakten na 7 minuten spelen in de tweede helft. Van Hintum slingerde de bal voor de goal, waar El Messaoudi zijn eerste basisplaats van het seizoen bekroonde met de 2-1. FC Groningen begon zich wat vaker te melden voor het doel van Drommel, onder meer met twee schoten van Lundqvist.

Heel arsenaal wissels

Buijs rook dat er misschien toch nog wat te halen viel in Twente en bracht een heel arsenaal wissels, onder wie Remko Balk die zijn eredivsiedebuut maakte. Nadat de hele aanvalslinie was ververst, gooide de trainer een kwartier voor tijd alles vol op de aanval door ook nog Suslov te brengen voor Dammers. Ook liet Buijs de nieuwe Spaanse aanwinst Miguel Angel Léal debuteren in de eredivisie.

Kolder zag het tot het eind toe nog wel gebeuren voor FC Groningen. ,,Ze krijgen geen enorme kansen, maar ze dringen wel aan en dat is goed om te zien.’’ Toch was het niet genoeg om de tweede nederlaag van het seizoen af te wenden. Het werd zelfs nog 3-1 door een treffer in de laatste minuten van Alexander Jeremejeff. Met Ajax en FC Utrecht in aantocht was het allerminst een geruststellend resultaat voor de Groningers.

Nieuws

Meest gelezen

menu