Franse nummer 14 beslist eerbetoon Cruijff

Franse nummer 14 beslist eerbetoon Cruijff ANP

Na een bedroevend slechte eerste helft leek het Nederlands elftal zich vrijdagavond in het oefenduel met Frankrijk in de Amsterdam ArenA naar een gelijkspel te knokken. Blaise Matuidi tekende in de 88e minuut van het eerbetoon aan Johan Cruijjff echter voor de winnende treffer (2-3). De Fransman voetbalde toevallig of niet met nummer veertien op zijn rug.

Al in de veertiende minuut leidden de Fransen met 0-2. Antoine Griezmann benutte een vrije trap en Olivier Giroud passeerde doelman Jasper Cillessen van dichtbij. Even was het muisstil in de ArenA, daarna werd het spel onderbroken en volgende een ovationeel applaus voor Johan Cruijff. Het was een mooi eerbetoon, alleen was het jammer dat de spelers van Oranje in de eerste helft niet een klein beetje in de geest van de overleden nummer veertien voetbalden.

Ook met vijf verdedigers gaf Nederland de ene na de andere kans weg. Frankrijk was zo veel beter, in fysiek en sportief opzicht. Natuurlijk miste Oranje aanvoerder Arjen Robben, de enige overgebleven sterspeler. Kevin Strootman is ook nog altijd geblesseerd, net als Stefan de Vrij. Maar de meeste Nederlandse spelers in de ArenA zijn er na de zomer waarschijnlijk ook weer bij als eerst Zweden en later ook Frankrijk tegenstanders in de WK-kwalificatie zijn.

Engeland

Nederland ging beter voetballen toen bondscoach Danny Blind na rust een vijfde verdediger voor een derde aanvaller wisselde. Invaller Memphis Depay bereidde de 1-2 van Luuk de Jong voor. De scheidsrechter zag niet dat de spits van PSV de bal met een arm beroerde. Ibrahim Afellay tekende in de 86e minuut zelfs voor 2-2. Twee minuten later had Matuidi echter het laatste woord.

In de aanloop naar de volgende interland van dinsdag tegen Engeland zal bondscoach Blind zich vooral vasthouden aan de betere tweede helft. Al zal hij ook hebben gezien dat de Fransen in het tweede bedrijf vaak wisselden en niet meer met de gedrevenheid van voor rust voetbalden. Onder leiding van de opvolger van de ontslagen Guus Hiddink heeft Oranje nu vier van de laatste zes interlands en verloren en een ticket voor het EK in Frankrijk verspeeld. Met Blind op de bank was Nederland alleen te sterk voor Kazachstan en Wales, dat beide sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey miste.

Nieuws

Meest gelezen

menu