GIJS start ijshockeycompetitie week later vanwege corona

Zaterdag zou voor GIJS Groningen de ijshockeycompetitie in de eerste divisie van start gaan, maar dat wordt een week later. IJs en weder én nieuwe coronamaatregelen dienende. Tegen wie GIJS dan speelt is nog niet bekend.

GIJS speelt al jaren in de eerste divisie, het één na hoogste niveau in Nederland. De Groningse ijshockeyers zouden het seizoen zaterdag starten met een uitwedstrijd bij IJCU Dragons in Utrecht. Maar ijshockeybond NIJB trok door alle wedstrijden op de hoogste niveaus, zowel in de BeNeLeague als in de eerste divisie, een streep.

Doorgaan BeNeLeague hoogst onzeker

Of de BeNeLeague, de gezamenlijke competitie van de beste Belgische en Nederlandse teams, überhaupt nog doorgang gaat vinden, is hoogst onzeker. En daardoor dreigde ook de eerste divisie, het toneel van GIJS, in het gedrang. ,,De talenten tot 21 jaar van een BeNeLeagueteam spelen vaak ook in het eerstedivisieteam van die club’’, legt GIJS-voorzitter Jacob van Gelder uit.

,,Zoals bij Tilburg en Heerenveen bijvoorbeeld. Nu de BeNeLeague onzeker is, dreigt onze competitie overspoeld te worden met deze jongens, die weer verdwijnen uit onze eerste divisie als de BeNeLeague alsnóg wordt opgestart. Dat vinden wij competitievervalsing en daar hebben wij als reguliere eerstedivisieteams met succes tegen geageerd bij de bond.’’

Acht teams spelen drie keer tegen elkaar

Besloten is nu om een eerste divisie op te starten met teams die geen BeNeLeagueteam hebben en die dus niet te maken kunnen krijgen met de competitievervalsing die Van Gelder vreesde. Dat zijn in totaal acht teams: GIJS, Eindhoven, Utrecht, Den Bosch, Breda, Leeuwarden, Amsterdam en Dordrecht. Deze ploegen spelen anderhalve competitie tegen elkaar, ze ontmoeten elkaar driemaal. Daarna volgen play-offs.

Competitieschema nog niet klaar

Tegen wie GIJS de competitie op zaterdag 10 oktober zal openen, is nog niet zeker, het competitieschema is nog niet klaar. Dat duel én het tweede duel van de competitie valt nog in de drie weken die de sport het in het hele land moet doen zonder publiek. Van Gelder: ,,Op de 24 e hopen we een thuiswedstrijd te kunnen spelen. Dat hebben we aan de bond gevraagd.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu