Gefluit, gevloek, gejuich: eindelijk weer sfeer bij FC Emmen op De Oude Meerdijk

Er waren er nog geen 1000, maar ze maakten geluid voor een stadion vol. De uitverkoren fans van FC Emmen toonden zich zo ontketend als de spelers op het veld.

Gejuich op de tribunes als FC Emmen de drie punten binnen heeft.

Gejuich op de tribunes als FC Emmen de drie punten binnen heeft. Foto: Cor Lasker

Chantal Pruim heeft het niet meer. De bal gaat op de stip, zo meldt de verslaggever van RTV Drenthe uit de speaker van haar telefoon. Pengel voor Heracles. Zelf heeft ze de overtreding niet gezien. ,,Ik kom net aangefietst en dan meteen dit”, zegt Pruim, het gezicht op onweer. Door het hek ziet ze hoe Heracles-topscorer Ray Vloet de penalty binnenschiet: 1-1. Gefluit klinkt van de tribunes. Hier en daar een stevige vloek.

‘Saaie bende’

Ook Pruim baalt, maar ze staat stiekem ook een potje te genieten van de sfeer ,,Ik woon hier om de hoek. Vanuit de tuin hoor ik de stadiongeluiden. Ik weet niet anders”, zegt de Emmense. Maar dit seizoen bleef het stil. ,,Saaie bende”, vindt Pruim. ,,De enige die het stadion altijd inkomt, dat is mijn zoontje Kyan. Die is ballenjongen. Kijk, dat is hem, daar achter die steward.”

Als FC Emmen-spits Michael de Leeuw op de valreep nog twee keer scoort en de overwinning veilig stelt, komt er een muur van gebrul los van de tribunes. Niet meer dan 987 negatief geteste supporters (ze moesten er voor naar Assen, tot ergernis van velen) gaan bij wijze van Fieldlab-proef De Oude Meerdijk in, maar zo op het gehoor zou je zweren dat het er meer zijn. ,,Voor mijn gevoel was er evenveel geluid als met een volle bak”, zegt Jarno uit Schoonebeek, terwijl hij met zijn maat Bert uit Odoorn na afloop jubelend de Zuidtribune afdaalt.

Bier als enige minpunt

,,Heerlijk om weer eens naar het stadion te mogen. Hier had ik helemaal niet meer op gerekend. En nu staan we hier toch weer, net nu alles ineens de kant van Emmen op valt”, zegt Bert. Het enige minpunt was het bier. ,,Overal was het ineens op, dat was wel balen.”

Het echtpaar Lunenberg komt hand in hand van de hoofdtribune af. Ook zij hebben genoten. ,,Mooi was dit”, zegt zij. ,,Fijn om weer eens samen met andere fans naar je club te kijken. Maar het hadden er echt wel meer mogen zijn”, zegt mevrouw Lunenberg. ,,Er was plek zat op de tribune”, zegt haar man. ,,De tussenruimtes waren heel groot. Anderhalve meter afstand was ook met flink wat meer supporters erbij nog prima te doen geweest, denk ik. Maar ach, dit was ook schitterend.”

Testen in Enschede

Seizoenkaarthouders Rick Reins en zijn zoontje Stijn (5) uit Gramsbergen hadden eigenlijk helemaal geen kaartje voor deze wedstrijd. Maar zaterdagavond stelde Reins’ zwager die van hem ineens ter beschikking. ,,Top natuurlijk, maar we moesten nog wel even testen”, zegt Reins. ,,We konden om 21 uur nog terecht in Enschede. Direct gedaan natuurlijk”, zegt de Gramsberger. ,,Je moet wat over hebben voor je club.” Stijns grote held De Leeuw maakte er ook nog eens drie. ,,Ik vond het zo leuk, pappa.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu