'Georginio Wijnaldum verdient meer credits dan hij nu krijgt' | EK-column Dick Lukkien

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag: FC Emmen-trainer Dick Lukkien.

Dick Lukkien.

Dick Lukkien. Foto: DVHN

Laat ik deze column beginnen door te zeggen dat het huidige Oranje zeer vermakelijk is om naar te kijken. Ik vind het alleen lastig om te beoordelen hoe goed het nou écht is. Volgens sommigen was de weerstand in poule C met Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië heel mager, maar dat is mijns inziens dan weer te simpel gezegd. Oranje is dan wel betrekkelijk eenvoudig over die drie heengelopen, maar doet echt wel een paar dingen goed hoor. Zo zit er veel enthousiasme in de ploeg en trekt met name het spel op de rechterkant met wingback Denzel Dumfries de aandacht.

Maar als er één aspect is aan dit Oranje dat tot nu toe écht mijn persoonlijke aandacht heeft getrokken, dan is dat Georginio Wijnaldum. Ik vind hem erg goed. Als je ziet hoe volwassen hij speelt, goede loopacties in huis heeft en regelmatig in scoringspositie komt... ‘Gini’ wordt vaak omschreven als een nuttige speler, waarmee je hem misschien tekortdoet. Maar hij is het wel. Het gaat bij hem nooit over de briljante touch, maar zijn spel getuigt van veel inzicht. Hij straalt bovendien uit dat-ie lekker in zijn vel zit. Samen met Frenkie de Jong brengt-ie de ploeg aan het voetballen.

Zijn huidige rol is te verklaren. Onder Ronald Koeman had Wijnaldum een periode waarin hij een uitstekende tandem vormde met Memphis Depay, waarbij beiden voor de nodige doelpunten zorgden. Onder de Frank de Boer werd hij iets naar achteren gezet, waardoor hij in aanvallend opzicht minder zichtbaar werd. Maar het 5-3-2-systeem dat Oranje nu hanteert, brengt hem weer meer in zijn kracht. Waar de tegenstander bij 4-3-3 maar één spits in het centrum hoeft te dekken, is dat er bij 5-3-2 eentje meer. Dat maakt het voor de tegenstander lastiger de opkomende Wijnaldum te dekken.

Natuurlijk, hij is niet alleen verantwoordelijk voor het spel van Oranje; het is bovenal een teamprestatie. Toch is Wijnaldum in mijn ogen dé teamplayer bij uitstek. Eentje die bij de beoordeling van zijn individuele kwaliteiten te veel wordt onderschat. Hoewel hij al veel credits krijgt, verdient Wijnaldum er nog meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK 2021
FC Emmen
FC Emmen
menu