Handboogschutter Gijs Broeksma (21) uit Ruinen doet verrassend mee aan de Olympische Spelen. De Drent neemt in het team de plek in van de Brabantse routinier Rick van der Ven

Handboogschutter Gijs Broeksma uit Ruinen doet mee aan de Olympische Spelen.

De handboogschutters Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma (vlnr) gaan naar de Olympische Spelen.

De handboogschutters Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma (vlnr) gaan naar de Olympische Spelen.

De 21-jarige Drent zou aanvankelijk als reserve naar Tokio afreizen, maar de technische staf van de Nederlandse Handboog Bond heeft besloten om de samenstelling van het team te veranderen. Het grote talent Broeksma neemt de plek in van oudgediende Rick van der Ven (30) uit Oss. De Brabander reist nu op zijn beurt als reserve naar Tokio, terwijl Broeksma als wedstrijdschutter in actie komt.

Volgens de bond is er weinig krachtsverschil tussen Broeksma en Van der Ven, maar wordt gedacht dat het team met de Drentse handboogschutter kansrijker is. In april zorgde Broeksma bij de wereldbeker in Guatemala in de 1/16de finales voor een sensatie door de Amerikaanse topper Brady Ellison uit te schakelen. Bij de Olympische Spelen komt hij zowel individueel als samen met Sjef van den Berg (26) en Steve Wijler (24) in teamverband in actie.

Gabriella Schloesser, eerste Oranjevrouw sinds 25 jaar

Routinier Van der Ven werd vierde op de Olympische Spelen van 2012 en was vier jaar later in Rio de Janeiro ook deelnemer. Behalve de drie mannen reist ook Gabriella Schloesser naar Tokio. Daarmee heeft Nederland voor het eerst in 25 jaar weer een vrouw op de Olympische Spelen. De geboren Mexicaanse Schloesser, die door de liefde naar Nederland is gekomen, pakte de individuele quotumplaats tijdens de European Games in Minsk (2019). Zij doet tijdens de Spelen mee met het individuele vrouwentoernooi en de nieuwe mixed discipline. De Nederlanders komen in Tokio op vier onderdelen in actie.

Sjef van den Berg eindigde op de vorige Olympische Spelen als vierde in het individuele toernooi, terwijl Steve Wijler voor het eerst internationaal indruk maakte met winst in zijn eerste World Cup in 2017. Broeksma is de afgelopen jaren steeds beter geworden. De mannen schieten het individuele toernooi, de teamwedstrijden voor één van hen komt met Gabriela Schloesser uit in de mixed.

Finales

De handboogschutters komen al voor de openingsceremonie van de Spelen in actie. Op vrijdag 23 juli schieten alle 128 deelnemers (64 mannen en 64 vrouwen) 72 pijlen om de ranking te bepalen voor zowel de mixed teams, dames teams, heren teams en individuele wedstrijden.

Op zaterdag 24 juli wordt de knockoutfase geschoten voor het mixed team. Daarbij zal naast Gabriela Schloesser één heer in actie komen, die pas in Tokio wordt aangewezen. Maandag 26 juli is de dag van de mannenteams. Vanaf dinsdag 27 juli is het individuele toernooi met uiteindelijk de vrouwenfinale op vrijdag 30 juli en de mannenfinale op zaterdag 31 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu