Een rampzalige derby: FC Groningen-speler Jetro Willems krijgt harde klap van hooligan. 'Het is niet een middag die ik snel weer mee wil maken'

Jetro Willems.

Jetro Willems. Foto: ANP

Niet de 2-0 nederlaag tegen aartsrivaal SC Heerenveen of de steeds uitzichtlozere positie op de ranglijst was na de Derby van het Noorden het onderwerp van gesprek. Dat was de vuistslag die Jetro Willems van een FC Groningen-hooligan kreeg wel.

Met nog tien minuten op de klok tijdens de Derby van het Noorden ontstond er in de hoek van het stadion onrust bij een groep FC Groningen-hooligans. Eerder dit seizoen waren er bij het verloren thuisduel tegen SC Cambuur al vanaf die plek supporters het veld opgekomen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde het spel op advies van de veiligheidscoördinator stil toen enkelen opnieuw het veld wilden betreden.

Toen de onrust aanhield, besloot FC Groningen-speler Jetro Willems de stewards een handje te helpen. Behendig sprong de linksback over de boarding en maande hij de supporters tot kalmte. ,,Ik vroeg ze wat er aan de hand was en gaf aan dat we graag de wedstrijd uit wilden spelen. Dat ging allemaal heel netjes. Natuurlijk was het geen rustig gesprek, want iedereen zat in z’n emotie, maar er was niet veel aan de hand op dat ene moment na’’, blikte Willems na de wedstrijd terug.

Dat ene moment, waar Willems aan refereerde, was het moment waarop een hooligan zich langs enkele anderen wurmt en de speler van FC Groningen een harde vuistslag in het gelaat geeft. Na de klap ontstonden er wat schermutselingen tussen overige spelers van FC Groningen en de hooligans, waarna Gözübüyük besloot de wedstrijd tijdelijk te staken.

Niet alleen de stewards en spelers van FC Groningen werden belaagd, supporters op het familievak naast de hooligans moesten het ontgelden en in paniek rende een aantal naar boven voor een veilig heenkomen.

Ook welwillende, fanatieke supporters waren het gedrag van de hooligans spuugzat en een vermanend ‘schaam je kapot’ rolde van de tribunes richting het groepje raddraaiers. Na een korte kalmeringsperiode keerden de spelers terug op het veld om de wedstrijd af te maken. Van een sfeervolle derby was in het restant geen sprake meer.

Terwijl Ede Staal na de wedstrijd door de speakers knalde en de vertrekkende fans beloofde dat het zelfs na de donkerste tijden weer licht zal worden, zocht Willems de hooligans weer op. Ditmaal was niet een klap in het gezicht zijn deel, maar kreeg hij enkele knuffels. Willems gaf zijn wedstrijdshirt als presentje mee. ,,Alles is met ze opgelost, op één supporter na’’, sprak de linksback. ,,De rest van de fans vond het ook niet oké. Niemand werd hier vrolijk van. Het is niet een middag die ik snel weer mee wil maken.’’

Of Willems aangifte zal doen tegen de man die hem in zijn gezicht sloeg, kon hij kort na de wedstrijd nog niet zeggen. ,,Daar zal de club leidend in zijn. Ik wil er niet te veel mee bezig zijn. Ik wil me vooral focussen op het voetbal.’’