Goud nodig | olympische column Ronald Zoodsma

Wat mij tot dusver opvalt aan deze Olympische Spelen is dat de Nederlandse ploeg lijdt onder een negatieve sfeer. Dat komt natuurlijk omdat het vooral tegenzit.

Ronald Zoodsma.

Ronald Zoodsma. FOTO NEEKE SMIT

Die botsing van die BMX’er Niek Kimmann, Mathieu van der Poel die op z’n snuit gaat, de manier waarop de Nederlandse wielervrouwen het goud verspelen, twaalf hockeyers in het veld in plaats van elf; je kan niet echt stellen dat het soepel loopt in Tokio.

Wij topsporters geloven niet in toeval. Dus denk ik dat al die fratsen te maken hebben met het feit dat we niet echt een team vormen. Ook al dragen we allemaal dezelfde kleding, ik heb niet het gevoel dat er sprake is van een eenheid. Ik denk dat al die coronamaatregelen daar mee te maken hebben.

Die tegenslagen, ik denk echt dat die regels een negatieve rol spelen. Omdat we ook nog steeds geen goud hebben, is dat van invloed op de sfeer.

Komt nog bij dat de Japanners als organisatie er ook een rommeltje van maken.

Dat ben ik helemaal niet van ze gewend. Japanners staan bekend om hun discipline, om hun precisie. En dan laat de techniek ze ook nog regelmatig in de steek. Die haperende schotklok bij de basketballers, die juryboot die de start van de triatlon blokkeert, die official die zomaar oversteekt bij de BMX’ers; zo ken ik ze niet. Het is net alsof de negatieve sfeer onder de Japanse bevolking over de Zomerspelen in eigen land overslaat op de organisatie.

TeamNL zit dus duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Maar uit ervaring weet ik ook: de sfeer kan snel omslaan. Daar is succes voor nodig. Er is voldoende kwaliteit om dat succes te boeken. Er is nu te veel focus op wat er niet goed gaat. Chef de mission Pieter van den Hoogenband moet er voor zorgen dat iedereen blijft vertrouwen op zijn of haar kwaliteiten.

We moeten dat euforische gevoel zien terug te krijgen. Het is dus zaak voor Van den Hoogenband de focus te verleggen naar iets positiefs. Daarvoor hebben we goud nodig. Als iedereen blijft vertrouwen op zijn of haar kwaliteiten, is dat een kwestie van tijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu