Goud voor Ter Mors, brons voor Leenstra

Goud voor Ter Mors, brons voor Leenstra ANP

Jorien ter Mors heeft vrijdag in Stavanger haar eerste individuele zege op de langebaan behaald in het wereldbekercircuit. De blikvanger van Team AfterPay reed op de 1000 meter een winnende tijd van 1.14,52. Wereldkampioene Brittany Bowe uit de Verenigde Staten moest met zilver genoegen nemen (1.14,61). Marrit Leenstra pakte brons met 1.15,59.

Ter Mors behaalde eerder op de middag al brons op de 500 meter (37,99). Dankzij haar sterke optreden tijdens de openingsdag van de Noorse driedaagse gaat de 26-jarige schaatsster uit Twente royaal aan de leiding in het Nederlandse klassement over de 500 en 1000 meter. De winnares van die gecombineerde rangschikking (na twee manches op beide afstanden) mag met Sanneke de Neeling en Leenstra mee naar de WK sprint eind februari in Zuid-Korea.

Margot Boer eindigde op de 1000 meter op de tiende plek in 1.16,41. Op de 500 meter moest de Nederlands kampioene op deze afstand met 38,30 ook al flink toegeven op de tijd van Ter Mors. Anice Das (eerste in de B-groep in 1.16,65) en Janine Smit (vijfde in de B-groep in 1.17,84) staan op nog grotere afstand van Ter Mors.

Kort na haar triomf liet Ter Mors bij de NOS voldaan weten dat ze het in Noorwegen voor gezien houdt. Ze rekent erop dat haar eerste plaats in het fictieve klassement over de 500 en 1000 meter niet meer in gevaar komt. ,,Als het goed is, ben ik zaterdag weer terug in Nederland'', zei Ter Mors met een glimlach. ,,Er komen nog genoeg mooie weekeinden aan'', doelde ze onder meer op de WK afstanden (half februari in Rusland), de WK sprint en de WK shorttrack (half maart, ook in Seoul).

Nieuws

Meest gelezen

menu