Gouden handbalsters na negen maanden weer bij elkaar: weerzien zonder geknuffel

Keepster Tess Wester, oud-speelster van E & O in Emmen, in actie op het WK handbal in Japan, waar Oranje wereldkampioen werd. Foto: ANP/Ronald Hoogendoorn

Na negen bizarre maanden zijn de gouden handbalvrouwen van Oranje eindelijk herenigd. De wereldkampioen speelt deze week twee oefenduels in Duitsland.

Voor het eerst sinds hun verrassende wereldtitel in Japan eind 2019 kwamen de Nederlandse handbalsters begin deze week samen op Papendal. ,,Het was heel fijn om de meiden weer te zien, maar wel gek om elkaar na zo’n lange tijd geen knuffel te kunnen geven”, zegt aanvoerder Danick Snelder op Papendal. ,,Normaal is het altijd dolle pret als we elkaar weer zien, maar nu voelden we alleen pret van binnen. We moeten natuurlijk allemaal rekening houden met de coronamaatregelen.”

Gepaste afstand

Keepster Tess Wester, oud-speelster van E & O, vond het ook bijzonder om haar ploeggenoten na driekwart jaar op gepaste afstand te begroeten. ,,Het voelde zo vreemd om bij binnenkomst afstand te houden, maar dat is nu eenmaal niet anders in deze tijd.”

Nadat de hele selectie gisteren werd onderworpen aan een coronatest konden de dames in een extra grote ruimte op Papendal bijkletsen. Er was genoeg te bespreken: over de coronatijd in de verschillende Europese landen, over de nieuwe clubs van diverse speelsters, over het aanstaande EK in december en natuurlijk ook over het WK van vorig jaar.

Nagellak

Wester: ,,Ja het WK in Japan lijkt alweer zo lang geleden… Inmiddels is bij iedereen wel geland wat voor unieke prestatie we daar hebben neergezet. Die wereldtitel heeft onze ploeg heel veel zelfvertrouwen gegeven.” Toch hebben de handbalsters de afgelopen twee dagen niet bijster lang stilgestaan bij het WK-goud, zegt Wester. ,,In een groot kringgesprek hebben we even teruggeblikt hoe vet het allemaal was, maar het ging al snel weer over dingen als ‘wat heb je leuke nagellak’.”

Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft zijn ploeg deze week bijeen voor een trainingsstage. Oranje speelt morgen en zaterdag oefenwedstrijden tegen Duitsland, net over de grens in Lingen. Hiermee is de voorbereiding gestart op het EK, dat in december in Noorwegen en Denemarken plaatsvindt.

Rugblessure

Wester is om meerdere redenen blij dat ze kan uitkijken naar een titeltoernooi. De 27-jarige keepster van het Deense Odense Handbold kampte sinds eind januari met een hardnekkige rugblessure. ,,Het heeft vijf, zes maanden geduurd voordat ik weer helemaal fit was. Sinds augustus kan ik weer vol spelen”, vertelt Wester, die om privacyredenen niet wil uitweiden over de aard van haar rugproblemen. ,,Ik heb echt de tijd genomen om superfit te worden. Doordat de sport werd stilgelegd vanwege het coronavirus voelde ik niet de druk om snel terug te komen.”

Wester is er niet bang voor dat straks op het EK alle ogen zijn gericht op de wereldkampioen. ,,De afgelopen jaren zijn we op grote toernooien altijd in de top-4 geëindigd. Iedereen houdt rekening met ons. We hebben zoveel kwaliteiten, maar goed, de verschillen in het tophandbal zijn zó klein. Er kan van alles gebeuren en dat maakt de sport ook zo mooi.”

Domper

Captain Snelder (30) benadrukt dat Oranje het EK benadert als een hoofddoel en niet als een voorbereidingstoernooi op de Olympische Spelen van 2021. ,,Ik wil niet pessimistisch doen, maar we moeten nog maar afwachten of de Spelen volgend jaar daadwerkelijk doorgaan”, zegt de cirkelloopster, die afgelopen zomer in Hongarije overstapte van Ferençvaros naar Siofok in Boedapest. ,,Misschien zeg ik dit uit zelfbescherming na de grote teleurstelling van het uitstel van de Olympische Spelen. Zo’n domper wil ik niet nog een keer meemaken. Ik leef tegenwoordig van dag tot dag.”

De Nederlandse handbalsters moeten het eind dit jaar op het EK in ieder geval stellen zonder sterspeelster Estavana Polman (28). De beste handbalster van het WK van vorig jaar scheurde eind juli een kruisband in haar rechterknie en werd medio augustus geopereerd. Inmiddels werkt de middenopbouwster van het Deense Esbjerg hard aan haar herstel. Ze heeft hiervoor in Denemarken de hulp ingeroepen van een persoonlijke fysiotherapeut, de Duitser Sven Köhler. Polman heeft haar zinnen gezet op de Olympische Spelen van 2021.

Ook international Delaila Amega (22) scheurde onlangs haar kruisband en is lang uitgeschakeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu