Goudhaantje Remco Balk zorgt ervoor dat FC Groningen de twaalfde man niet nodig heeft voor stunt tegen Ajax

Daley Blind kan het niet geloven. FC Groningen is zojuist op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Ajax dankzij een doelpunt van basisdebutant Remco Balk.

Wie zei dat FC Groningen zonder de spreekwoordelijke twaalfde man niet zou kunnen stunten tegen Ajax? Met basisdebutant Remco Balk als matchwinner gaven de noorderlingen de Amsterdammers zondagmiddag met 1-0 het nakijken. Het was niet eens onverdiend.

Het gebeurde FC Groningen maar één keer eerder dat er geen enkele toeschouwer welkom was bij een wedstrijd. Dat was in 1998, toen de Trots van het Noorden met trainer Jan van Dijk aan het roer tevergeefs streed tegen degradatie. De sfeer in en rondom het Oosterpark-stadion was in die tijd zo grimmig, dat vanwege veiligheidsoverwegingen moest worden uitgeweken naar één van de trainingsvelden van het KNVB-sportcentrum in Zeist.

Er waren slechts politieagenten, stewards, een enkele persvertegenwoordiger en tientallen ME’ers aanwezig tijdens het treffen van toen tegen Cambuur. De wedstrijd eindigde in 1-1, waarmee degradatie nagenoeg onafwendbaar was. ,,Een heel raar gevoel dat je iedereen op het veld kunt bereiken en alles kunt horen’’, merkte Patrick Lodewijks destijds op. Hij had de grootste moeite het gevoel van een oefenduel kwijt te raken.

Een bandje met het strijdlied

De huidige spelers van FC Groningen zullen zondagmiddag hetzelfde gevoel hebben gehad toen ze de bijna volledig verlaten groene kathedraal betraden voor de affiche tegen Ajax. Het bandje met het strijdlied, wat gejuich en het karakteristieke ‘boeren, boeren, boeren’ maakte het eerder erger dan beter.

Trainer Danny Buijs verraste vooraf met een basisplaats voor Remco Balk. De 19-jarige aanvaller uit Zuidhorn stond op het wedstrijdformulier in plaats van Mo El Hankouri. Die had tot dusver veel krediet bij Buijs, maar het gebrek aan rendement is de linksbuiten uiteindelijk toch opgebroken. Het was ook een tactische keuze. FC Groningen weigerde tegen Ajax in de schulp te kruipen en te wachten op de bijna onvermijdelijke afstraffing. In plaats daarvan zette de ploeg van Buijs met twee spitsen druk op de defensie van de Amsterdammers.

Goedkeuring van Hans Westerhof

Het kon ook de goedkeuring van Hans Westerhof wegdragen. ,,Alleen maar tegen houden is niks, want dat houd je geen 90 minuten vol tegen Ajax’’, sprak de analist, die bij beide clubs trainer was, in de rust. ,,Als je continu druk gaat zetten, word je afgestraft, want dan komt er teveel ruimte voor Ajax. Tactisch doet de ploeg van Danny Buijs het uitstekend. De keuze voor twee spitsen is prima. Als Larsen de kopduels wint en Balk met zijn snelheid er overheen gaat, komen er zeker meer kansen.’’

Westerhof had het goed gezien. Na een vlakke eerste helft, waarin Ajax slechts een paar keer dreigend werd met onder meer een schot van Ryan Gravenberch en Quincy Promes en FC Groningen het probeerde met een kopbal van Jörgen Strand Larsen, was het in de vierde minuut na rust raak voor FC Groningen. Het kon bijna niet mooier, want het was niemand minder dan Balk die zijn eerste optreden in de basis bekroonde met een doelpunt. het was eerst Strand Larsen die tussen twee Ajax-verdedigers in knap tot een schot kwam. Dat werd nog gekeerd, maar in de rebound was Balk er als een echte schaduwspits als de kippen bij om de rebound vanuit een lastige hoek krachtig tegen de touwen te schieten.

Lastige hoek

Analist Westerhof jubelde thuis op de bank mee. ,,Dit is wat Groningen wil: de bal veroveren op het middenveld, snel diep op Larsen en vanuit daar kansen creëren. En dan schiet Balk de bal uit de rebound binnen, vanuit een lastige hoek hoor. Duidelijk is dat Ajax moeite heeft met die snelle diepe ballen. Het verrast me dan ook niet dat de goal na goed druk zetten en een steekpass wordt gemaakt.’’

FC Groningen trok zich na de openingstreffer geenszins terug. Integendeel. De elf van Danny Buijs bleven, met wat vers bloed in de gelederen, de defensie van Ajax afjagen zodat de Amsterdammers niet tot een gedegen opbouw in staat waren. Ajax kwam, op een slotoffensief na, nauwelijks bij de Groninger doelman Sergio Padt in de buurt. De thuisclub kreeg de beste kansen om de voorsprong uit te bouwen. Ramon Pascal Lundqvist was het dichtst bij. Na een prima aanval over de rechterflank behield Damil Dankerlui uitstekend het overzicht. De rechtsback bediende de Zweed keurig op maat, maar het schot van Lundqvist belandde op de paal.

Ultieme slotfase

Het aluminium stond in de ultieme slotfase ook de gelijkmaker van Ajax in de weg, toen eerst Dusan Tadic en vervolgens ook Klaas Jan Huntelaar de Groninger lat raakten. De noorderlingen hielden het droog, waarmee Ajax voor de tweede keer dit jaar op een nederlaag werd getrakteerd in het Hitachi Stadion.

,,Veel mensen zullen zeggen dat Ajax slecht heeft gespeeld, maar dan doe je FC Groningen tekort’’, vond Westerhof. ,,De ploeg van Danny Buijs stond tactisch ontzettend goed en verdedigde resoluut. Dat is ook een vak.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu