Uitblinker bij FC Emmen weet wel hoe hij de zege op Excelsior moet vieren. 'Lekker op het bankie de finale van Wie Is De Mol kijken'

Ole Romeny viert feest met de supporters van FC Emmen na de zege op Excelsior Rotterdam. Op de achtergrond staan zijn teamgenoten, onder wie doelman Mickey van der Hart.

Ole Romeny viert feest met de supporters van FC Emmen na de zege op Excelsior Rotterdam. Op de achtergrond staan zijn teamgenoten, onder wie doelman Mickey van der Hart. Foto: ANP

De één hield zijn ploeg met een aantal cruciale reddingen op de been, de ander trok met twee treffers de drie punten over de streep. Uitblinkers Mickey van der Hart en Ole Romeny wisten wel hoe ze de zege op Excelsior gingen vieren.

Breed glimlachend stond Mickey van der Hart zaterdagavond de pers te woord. De doelman van FC Emmen, die door onze analist Marnix Kolder tot man van de wedstrijd was gekroond, had mede door een viertal katachtige ingrepen voor de vijfde keer dit seizoen zijn doel schoongehouden. En dat uitgerekend tegen Excelsior, een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. „Dit zijn drie heel belangrijke punten”, zei Van der Hart met zijn kenmerkende Amstelveense tongval. „Dat is denk ik nog een understatement.

‘We hebben er nog wel een aantal nodig’

Zes competitiewedstrijden op rij wachtten de Emmenaren op een overwinning. Er werd in die reeks dan wel drie keer gelijkgespeeld, maar daardoor wisten ze de degradatiezone niet te ontlopen. Na de 2-0 zege op de Kralingers staat FC Emmen vijftiende, een plek die aan het einde van de rit recht geeft op rechtstreeks lijfsbehoud. „Deze was ook belangrijk voor het moraal, we kregen tegen Volendam natuurlijk een knauw. Dan is deze reactie knap. Maar het zijn slechts drie punten. We hebben er nog wel een aantal nodig. ”

Hoewel het vertoonde spel aan de zijde van FC Emmen niet bepaald denderend was, zei Van der Hart tevreden te zijn. „Excelsior speelde compact, waardoor het voor ons lastig was kansen te creëren. Dan moet je geduld hebben. De manier waarop die eerste goal dan valt, uit een vrije trap, is mooi. Daar trainen we veel op. Zoiets kan een wedstrijd openbreken. Nu was het raak via Ole (Romeny, red.), tegen FC Groningen lukte dat via Miguel (Araujo, red.). Dat zijn positieve dingen die we weer meenemen.”

‘Dat zou mijn avond compleet maken’

Komend weekend staat alweer de volgende kraker op het programma, thuis tegen stuntploeg Sparta Rotterdam. Daarna volgen wedstrijden tegen SC Cambuur (uit) en NEC Nijmegen (thuis), waarna een uiterst lastige eindreeks volgt tegen ploegen als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. „NEC is een pot die we in mijn optiek moeten en kunnen winnen. Cambuur wordt een do or die -wedstrijd, te vergelijken met Volendam. Win je die, dan zet je een goede stap. Maar goed, laten we voorlopig niet over Sparta heenkijken.”

Op de vraag of de 28-jarige Amstelvener, tegenwoordig woonachtig in Zwolle, de zege op Excelsior zou gaan vieren, antwoordde hij: „Ik ga zo met mijn vriendin naar huis. Lekker op het bankie de finale van Wie Is De Mol kijken. We zijn heel trouwe kijkers. Ik denk dat Ranomi (Kromowidjojo, red.) de Mol is, mijn vriendin verdenkt Daniël (Verlaan, red.). Ik hoop dat ik gelijk heb. Dat zou mijn avond compleet maken.”

Een dag later appte Van der Hart: „We zaten allebei verkeerd, ha ha. Het is dus helaas bij één overwinning gebleven.”

‘Iedereen was klaar met het gezeik’

Waar Van der Hart zijn ploeg op de been hield, zorgde zijn teamgenoot Ole Romeny er aan de andere kant van het veld hoogstpersoonlijk met twee doelpunten na rust voor dat Excelsior werd verslagen. Een derde doelpunt en daarmee de wedstrijdbal als cadeau zat er niet in voor de rechteraanvaller van de Drenten. ,,De tank was een beetje leeg’’, sprak Romeny, bibberend van de kou na een lange reeks interviews. ,,Het was een wedstrijd van bikkelen en vechten. Ik was geen enkel moment dichtbij een hattrick. We waren ook niet echt op zoek naar een derde treffer.’’

Romeny, wiens teller dit seizoen nu op zeven doelpunten staat, merkte dat er veel druk op het treffen met Excelsior stond. Uiteraard mede ingegeven door de stand op de ranglijst. ,,Dit was een wedstrijd van do or die. Er waren geen excuses meer, deze móésten we winnen. Dat gevoel heerste ook enorm in het team. Iedereen was klaar met het gezeik van punten weggeven. Dit was een wedstrijd met grote belangen. Mooi voetbal zat er niet in, dus dan moet je vechten en dat deden we.’’

‘Kijk de samenvatting nog wel even terug’

,,In de eerste helft was het niet overtuigend, maar ook niet slecht’’, analyseerde Romeny. ,,Het doelpunt na rust gaf ons vertrouwen. We bleven doorgaan en liepen niet zoals vorige week in Volendam na de voorsprong achteruit. Dat hadden we met elkaar afgesproken. Het voelt heel lekker om in zo’n wedstrijd, met de fans erachter, twee keer te scoren. Het is nu zaak dat we een reeks neerzetten. We staan boven de streep, maar zijn er nog lang niet. We moeten doorgaan, ook al krijgen we straks moeilijkere tegenstanders. Daar moeten we schijt aan hebben en gas geven.’’

Met een rustdag in het vooruitzicht vertrok Romeny na de wedstrijd voldaan richting zijn familie in Nijmegen. Geen uitbundige festiviteiten voor hem, dus. ,,Daar ga ik even lekker uitrusten en kijk ik natuurlijk de samenvatting nog wel even terug’’, lachte de matchwinner.