Grasbaanracer Romano Hummel uit Zuidhorn mist Gouden Helm, maar plaatst zich voor WK-finales

De eerste plek en de Gouden Helm miste Romano Hummel zondag tijdens de WK Langbaan Challenge in Een op een haar na. Wel plaatste de Groninger zich als nummer twee rechtstreeks voor de WK-finales van volgend jaar.

Romano Hummel leidt voor Theo Pijper.

Romano Hummel leidt voor Theo Pijper. Foto Gert Bos

De eerste plek in de eindstand tijdens het motorevenement op het Speed Centre Roden was met 19 punten voor de Tsjech Josef Franc. Die was heel de middag al de sterkste langbaanracer en wist bijna al zijn heats te winnen. Hij leek onbedreigd op de eindoverwinning en de Gouden Helm af te gaan, totdat hij in zijn laatste heat op problemen stuitte. Zijn motor was kaduk, waardoor hij die van zijn landgenoot Hynek Stichauer moest lenen. Franc reed opeens op een motor met minder vermogen in de rondte, waardoor hij wat minder snel was.

Uitstekende stuurmanskunsten

Maar de Tsjech liet ook op wat langzamer materiaal, dankzij zijn uitstekende stuurmanskunsten, zien nog steeds uitstekend te kunnen presteren. Franc werd deze keer weliswaar geen eerste, maar legde knap beslag op plek twee in zijn afsluitende heat. Daardoor kon hij drie punten bijschrijven bij zijn totaal en was in de stand niet meer te achterhalen. De al uitgereden Hummel uit Zuidhorn werd met 18 punten tweede, maar plaatste zich net als Franc direct voor de WK-races van volgend seizoen. Dat deden ook de Duitser Max Dilger (17 punten), die derde werd, en de ervaren Friese coureur Theo Pijper als nummer vier met 16 punten. Bernd Diener uit Duitsland en Kenneth Kruse Hansen uit Denemarken eindigden met ieder 15 punten gelijk als vierde en kunnen zich mogelijk ook opmaken voor het WK in 2021.

Wie daar nog meer aan mee mogen doen is nog wat onduidelijk, omdat de eerste acht van de WK-finales van dit jaar zich eveneens plaatsen. En dat zijn soms dezelfde grasbaanrijders als die zondag op het Speed Centre Roden in de rondte reden. Dat gebeurde door de coronamaatregelen voor een beperkt aantal van 250 bezoekers. De organiserende Stichting Motorsport Roden had tevoren nog gekeken of er meer toeschouwers binnen gelaten konden worden. Maar dan hadden er verplicht tribunes moeten worden neergezet, waar iedereen op een vaste plek had moeten zitten. Dat zou een te dure aangelegenheid worden, zodat daar vanaf werd gezien.

Meegebrachte stoeltjes

Nu zaten de 250 toeschouwers op hun eigen meegebrachte stoeltjes. Het waren de echte liefhebbers, van wie ook de nodige Duitsers naar de WK Langbaan Challenge waren afgereisd. Ze hadden grif 100 euro over voor een kaartje, zodat de rijders konden worden betaald en de financiële afdracht aan de internationale motorsportbond voldaan. Vooral als thuisrijder Hummel van zijn kunststukjes liet zien, stonden de enthousiaste supporters op de spreekwoordelijke banken.

De Groninger was de wedstrijd niet goed begonnen. Hij kwam in zijn eerste heat bij de start niet goed weg en werd slechts derde, wat hem maar twee punten opleverde. Maar daarna liet Hummel meteen weer zien wat voor een uitstekende rijder hij is. In als zijn volgende heats – vier in totaal – ging hij vervolgens als eerste over de finish, wat hem dus genoeg punten voor een tweede plek en bijna de Gouden Helm opleverde. Zo reed Hummel zijn tweede race nog in het kielzog van Diener, maar ging de laatste bocht met ware doodsverachting in. Met het gas vol open en 140 kilometer per uur haalde de Groninger de Duitser driftend buitenom in en behaalde toch nog de zege.

Pechvogel

Pechvogel van de dag was ongetwijfeld Thomas H. Jonasson. De Zweed leek een kanshebber op een hoge klassering, maar verspeelde die door in de bochten twee keer te veel risico te nemen en hard onderuit te gaan. Dave Meijerink uit Schuinesloot eindigde met 10 punten in de middenmoot. Jarno de Vries en Mika Meijer uit Winschoten kwamen als invallers ook nog in actie. De tijd was voor hun te kort om echt potten te kunnen breken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu