Groningen doet er weer toe in tafeltennisland: 'Terug op het niveau waar we willen zijn'

Groningen spreekt weer een woordje mee in tafeltennisland. Klimaatgroep Stars uit Middelstum speelt volgend seizoen in de eredivisie en wil tijden van weleer doen herleven.

Colin Rengers in dienst van Klimaatgroep Stars.

Colin Rengers in dienst van Klimaatgroep Stars. Foto: DVHN/Archief

Het was in de zomer van 2017 een hard gelag voor tafeltennisvereniging Klimaatgroep Stars. Degradatie naar de eerste divisie was nauwelijks een feit of sterkhouders Colin Rengers en Arnoud Meijer kondigden hun vertrek uit Middelstum aan. Snel terugkeren op het hoogste niveau leek daardoor op voorhand een lastige opgave, en dat terwijl de club nadat het in 2015 naar de eredivisie promoveerde nog verkondigde binnen een paar jaar serieus om de landstitel te willen strijden.

Een kleine drie jaar later lijkt de tijd aangebroken om de ambities van weleer uit de ijskast te halen en voorzichtig te ontdooien. Vorige week liet tafeltennisvereniging Avanti uit Hazerswoude-Dorp namelijk weten af te zien van spelen op het hoogste niveau. Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar toen teammanager en reservespeler Jan Tammenga (49) de spreekwoordelijke kogel door de kerk hoorde suizen, diende hij een verzoek in om het ontstane gat in de Eredivisie te mogen opvullen.

„De bond kon eigenlijk niet om ons heen”, legt Tammenga tevreden uit. „Wij stonden op plek twee toen de eerste divisie wegens de uitbraak van het coronavirus werd stilgelegd. De nummers één en drie waren al gepromoveerd en dus waren wij de eerstvolgende kandidaat. Als de competitie had mogen worden uitgespeeld, waren we hoogstwaarschijnlijk op eigen kracht gepromoveerd. Dat is niet het geval, dus ben ik erg blij met deze ontwikkeling. We zijn terug op het niveau waar wij willen zijn.”

Nog niet op volle sterkte

Het zal echter niet makkelijk worden voor de Middelstumers om zich te handhaven. De Nederlandse Tafeltennisbond heeft uit sportief oogpunt ervoor gekozen twee extra teams te laten promoveren, omdat het noodgedwongen vroegtijdig de competitie moest beëindigen. Dat betekent dat na de eerste seizoenshelft drie teams direct zullen degraderen. Het op vier na laatste team moet een promotie-/degradatiewedstrijd spelen en de bovenste vier spelen om het kampioenschap.

Daar komt bij dat Klimaatgroep Stars nog niet op volle sterkte is. Het team bestaat vooralsnog uit de vorig jaar teruggekeerde Colin Rengers (23) en de onlangs teruggekeerde Shuohan Men (20), die voor het eerst aan het eredivisieniveau mag ruiken. Zij worden geflankeerd door Pim van Schaik (19), een talent dat nog niet tot volledige wasdom is gekomen. Het is daarnaast onzeker of Nathan van der Lee (29) blijft. Wat rest is een kopman die het team richting lijfsbehoud dirigeert. Eén probleem: de transferdeadline nadert met rasse schreden.

Lees verder na onderstaande afbeelding, waarop Jan Tammenga achter de tafel staat.

Tammenga: „Wij hadden er vorig seizoen een Duitser bij: Pekka Pelz. Die is zo goed dat hij makkelijk in de eredivisie mee kan. Maar net voordat wij te horen kregen dat wij zouden promoveren, vertrok hij naar Hercules (eredivisieclub uit de Achterhoek, red.). Daarom kijken Colin en ik nu druk om ons heen. Het voordeel is dat nu wij weer eredivisie spelen, wij voor veel spelers - ook internationale toppers - interessant zijn. Maar het wordt krap, want 1 juni is de inschrijvingsdeadline. Toch hoop ik deze week op witte rook.”

Hoop op tijden van weleer

Zoals het nu staat, begint de competitie op 17 september, maar is het allerminst zeker of dat vanwege de coronaperikelen wel doorgaat. Ondertussen is het volgens Rengers zaak de conditie op peil te houden. Sportzalen, waaronder die aan de Coendersweg in Middelstum, mogen echter pas op 1 september de deuren weer openen en buiten tafeltennissen is wegens de wind over het algemeen geen optie. Wat rest zijn daarom middelen als de racefiets, halters en een paar hardloopschoenen.

Verder is het vooral dromen over wat komen gaat. De laatste keer dat de club het kampioenschap won is inmiddels alweer wat jaartjes geleden, in 1999. Het toenmalige Ankerstars, met de Chinees Wu Bin als kopman, versloeg in de finale meervoudig Nederlands Kampioen FVT Visser. De volle tribunes en live-uitzendingen via de NOS van destijds kent het Nederlandse tafeltennis niet meer. Toch hebben zowel Rengers als Tammenga, die er toen ook bij was, de hoop op tijden van weleer nog niet opgegeven.

„Vorig jaar geleden ben ik met Smash uit Hattem kampioen geworden. Waarom zou dat met Klimaatgroep Stars ook niet lukken?”, zegt Rengers uitdagend. Teammanager Tammenga is het roerend met zijn pupil eens, maar plaatst wel een kanttekening: „Het ligt er wel een beetje aan wat voor kopman wij binnenhalen. Dat moet iemand zijn die er vol voor gaat, erbovenuit steekt en punten voor ons pakt. Alleen dan maken wij kans op handhaving en wie weet zit er dan nog meer in het vat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu