Groningen veert op na komst Idrissi

Er moest een invaller aan te pas komen om FC Groningen in veilige haven te krijgen. Oussama Idrissi verdubbelde een kwartier voor tijd de voorsprong en met een marge van twee doelpunten wist de thuisclub zich definitief verzekerd van de tweede overwinning op rij. Een week eerder had de equipe van trainer Erwin van de Looi – toen uitstekend spelend – met 3-1 afgerekend met PEC Zwolle.

Er moest een invaller aan te pas komen om FC Groningen in veilige haven te krijgen. Oussama Idrissi verdubbelde een kwartier voor tijd de voorsprong en met een marge van twee doelpunten wist de thuisclub zich definitief verzekerd van de tweede overwinning op rij. Een week eerder had de equipe van trainer Erwin van de Looi – toen uitstekend spelend – met 3-1 afgerekend met PEC Zwolle.

Idrissi kwam na iets meer dan een uur Danny Hoesen aflossen. Krap een kwartier later was hij de gevierde man. Met zijn onbevangen spel had hij nieuwe energie in zijn ploeg gebracht. Voordat hij de 2-0 op het bord knalde, had hij al een keer rakelings naast geschoten en later kreeg hij ook nog een mooie kans ook maar meteen zijn tweede doelpunt als profvoetballer te maken.

'Als je drie goals kunt maken, moet je drie goals maken'

,,Daar lig ik vannacht nog wel een keer wakker van'', stelde de succesvolle invaller. ,,Als je drie goals kúnt maken, móet je ook drie goals maken. ,,Maar aan de andere kant kun je natuurlijk ook heel blij zijn met je eerste doelpunt in het betaalde voetbal. En daar ben ik ook heel trots op. Het geeft me bovendien ook een heerlijk gevoel dat ik belangrijk voor het elftal ben geweest.''

Voor zijn eerste doelpunt als prof had Idrissi vijf invalbeurten nodig. Hij was eerder ook al ingevallen tegen Heracles Almelo, NEC, Willem II en PEC Zwolle en alle keren had hij zich nadrukkelijk laten gelden. Zo gaf hij negen dagen geleden tegen PEC Zwolle de assist waaruit Danny Hoesen de 3-1 eindstand voor zijn rekening nam.

'Ik ben nergens bang voor'

,,Dick'', zei Idrissi, doelend op assistent-trainer Dick Lukkien die hem vlak voor zijn invalbeurt instrueerde, ,,gaf aan dat ik scherp moest zijn, diepte in mijn spel moest leggen en verder mijn ding moest doen. Iedereen weet dat ik een goede actie heb en daar probeer ik ook gebruik van te maken. Ik durf die acties te maken. Ik ben nergens bang voor.''

Idrissi, afkomstig uit Bergen op Zoom, is bezig aan zijn eerste seizoen bij FC Groningen, dat hem overnam van Feyenoord. ,,Ik heb eerst drie jaar in de jeugd gespeeld bij NAC en ben daarna naar Feyenoord gegaan. In B1 was ik een veelbelovend talent. Toen speelde ik ook in het Nederlands jeugdteam. In mijn eerste jaar in A1 heb ik het moeilijk gehad. Wij hadden Roy Makaay als trainer en het boterde niet echt tussen ons. Hij wilde mij vast aan de buitenkant laten spelen, maar zo'n type buitenspeler ben ik niet. Ik moet ook kunnen zwerven. Ik had nog wel de optie op amateurbasis bij Feyenoord te blijven, maar zag daar geen toekomstperspectief meer.''

'Ik heb het ook aan Mahi te danken dat ik hier sta'

Toen FC Groningen aangaf graag met hem in zee te willen, hapte hij direct toe. ,,FC Groningen is een goede subtopper en daar komt bij dat mijn voorbeeld Mimoun Mahi bij FC Groningen ook goed uit de verf komt. Hij is ook een speler met acties en in dat opzicht wel een beetje vergelijkbaar met mij. Ik praat veel met hem en hij geeft mij ook advies. Ik heb het ook een beetje aan Mahi te danken dat ik hier nu sta.''

SC Cambuur was rijp voor een nederlaag met een nulletje of vijf, zes, maar FC Groningen was lang niet genadeloos genoeg in de afwerking – een structureel probleem dit seizoen – en liet de Friezen tot het doelpunt van Idrissi in leven. Rai Vloet had hen vlak na de pauze zelfs nog langszij kunnen brengen, maar zijn slappe schot werd door doelman Sergio Padt gestopt.

Flitsende combinaties in de eerste helft

FC Groningen begon goed aan de burentwist. Al na krap een kwartier leidde dat tot een treffer van Michael de Leeuw. Bryan Linssen had zich op de rechterflank langs Wessel Dammers gewurmd en bood de Brabander het doelpunt aan op een presenteerblaadje. Voor De Leeuw was het zijn zesde competitiegoal, waarmee hij Mahi afloste als clubtopscorer.

Vooral op de rechterflank, waar Hans Hateboer en Linssen elkaar een aantal keren vonden in flitsende combinaties, marcheerde het aanvankelijk naar wens. Uit een ervan had De Leeuw opnieuw kunnen scoren, maar hij miste de bal. Ook Simon Tibbling was dicht bij de 2-0, de Zweed stuurde de bal rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal.

Slordige en gemakzuchtige tweede helft

FC Groningen kwam na de rust slecht uit de kleedkamer. Het speelde slordig en het oogde ook gemakzuchtig, maar SC Cambuur profiteerde er niet van. Met Idrissi in de ploeg veerde het weer op en in de slotfase kreeg het nog tal van kansen (Idrissi zelf, invaller Jarchinio Antonia, Etiënne Reijnen) om de laagvlieger uit Leeuwarden een harde draai om de oren te geven. Maar die tik bleef SC Cambuur bespaard.

Nieuws

Meest gelezen

menu