Groninger Peter Kolder moet schaatstalenten klaarstomen voor de top

Jonge schaatstalenten op een hoger niveau brengen, zodat ze worden klaargestoomd voor een professionele carrière. Dat is de missie van Peter Kolder, die door schaatsbond KNSB is aangesteld als bondscoach van de junioren.

Peter Kolder: ,,Nu is het gat te groot tussen de talenten en die teams.''

Peter Kolder: ,,Nu is het gat te groot tussen de talenten en die teams.'' Foto Neeke Smit

Volgens de nieuwe bondscoach junioren Peter Kolder moeten de schaatsopleidingen beter worden om in te kunnen spelen op de ‘vergrijzing’ in de schaatssport, waarvan vooral bij de mannen sprake is. ,,Douwe de Vries (37, red.) is nu gestopt en Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zijn ook dertigers. Die blijven niet nog eindeloos doorgaan. Als zij stoppen moeten we goede jonge schaatsers hebben die in een professionele merkenploeg kunnen meedoen’’, zegt de uit Beerta afkomstige schaatscoach. ,,Nu is het gat te groot tussen de talenten en die teams. Marcel Bosker, die van TalentNED overstapt naar Jumbo-Visma, is wat de jonge talenten betreft het verst. Maar hij heeft nog niet het niveau van Patrick Roest en Sven Kramer.’’

TalentNED

Kolder had nadat zijn vorige werkgever TalentNED besloot om de profploeg, met daarin kopvrouw Ireen Wüst, per 1 april op te doeken, niet veel tijd nodig om een nieuwe baan te vinden. ,,Als je zonder werk zit en dit komt voorbij, hoef je niet lang na de denken. Er zitten leuke dingen in deze functie’’, zegt hij over zijn aanstelling door schaatsbond KNSB als bondscoach van de nationale juniorenploeg.

Daarnaast gaat Kolder, die ook als coach bij de teams Liga, Op=Op en Corendon, het nationale Chinese schaatsteam en het toenmalige Jong Oranje werkte, aan de slag als hoofdcoach van het KNSB Talent Team Noord. Dat heette voorheen Regionaal Talentencentrum (RTC) en heeft nu nog vestigingen in Heerenveen en Groningen, waar jonge langebaanschaatsers, skeeleraars en shorttrackers worden opgeleid. Volgens Kolder is het de bedoeling dat ‘Heerenveen’ en ‘Groningen’ nog nauwer gaan samenwerken en tot één opleidingsorganisatie samenvloeien.

Minder groot

De in het Friese Nijeholtpade woonachtig coach moet er mede voor zorgen dat het gat tussen de opleidingen en de harde wereld van de commerciële schaatsploegen minder groot wordt, zodat Nederland ook in de verdere toekomst over de nodige topschaatsers kan beschikken. Als bondscoach gaat hij de gezamenlijke trainingen coördineren van de grootste Nederlandse schaatstalenten. Bij internationale wedstrijden, zoals de World Cups en WK junioren, leidt Kolder de nationale selectie.

Volgens Kolder en de schaatsbond moeten de KNSB Talent Teams, zoals de RTC’s nu heten, nog professioneler gaan werken. ,,Hoe dat kan, ga ik inventariseren. Je ziet nu te veel jongens die het niveau niet halen om later in een profteam te schaatsen. Waar dat aan ligt? Ze missen de instelling om de absolute top te halen en hebben ook andere interesses.’’

Vandaar dat er bij de KNSB Talent Teams kleinere trainingsgroepen moeten ontstaan met jonge talenten die wel tot het gaatje willen gaan. Van de zeven RTC’s moeten er vijf Talent Teams overblijven. ,,Dat heeft ook met geld te maken. Vijf kosten minder dan zeven.’’ De gewesten Friesland, Groningen en Drenthe moeten in één Talent Team de krachten gaan bundelen, terwijl ook midden-Nederland (Utrecht) en het Oosten (Enschede) moeten samengaan.

Blij en trots

,,Wij zijn blij en trots dat we met Peter Kolder een zeer ervaren coach hebben aangetrokken, die weet wat er nodig is om talenten klaar te stomen voor de top”, stellen Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, en Jan Bakker, bestuurslid van de Stichting Topschaatsen Fryslan. Jetske Wiersma blijft bij de KNSB werkzaam als hoofdcoach talentontwikkeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu