Groningers Sipma en Boomstra mee in ontsnapping bij WK dammen

Wouter Sipma. FOTO GEB KOS

De ban is gebroken in het WK dammen, nadat de Groningers Wouter Sipma en Roel Boomstra samen met de Russen Getmanski en Schwarzman ontsnapt zijn uit het pelotonnetje van twaalf finalisten.

De 43-jarige Alexander Getmanski had de primeur van de doorbraak, die de slotfase van het toernooi inluidt. De tweevoudig Russisch kampioen, die zijn creatieve spel meestal reserveert voor de relatief zwakke broeders, zag zijn kans schoon toen de Kameroener Christian Niami iets te enthousiast de aanval koos en schoof de partij achter elkaar naar winst. Op dat moment had ook Wouter Sipma beet in zijn duel met N’cho Joël Atse uit Ivoorkust. ,,Het was een dubbele ronde en ik besloot om al mijn energie in de ochtendronde tegen Atse te steken en dat pakte goed uit. Ook hij koos voor de aanval, maar raakte halverwege de draad kwijt en daar heb ik van geprofiteerd”. Tot in het eindspel wist Atse de strijd te rekken, maar na 60 zetten had Sipma de vis op het droge. Met een correcte remise tegen Jitse Slump consolideerde de Groninger zijn mooie positie.

Verstandige keuze

Stadgenoot Roel Boomstra bewandelde precies het omgekeerde pad. Tot nu toe maakt hij elke ronde het spel en dat deed hij ook tegen Alexander Schwarzman. ,,Ik koos opnieuw de aanval, maar hij hield de boot af. Omdat er voor mij niks te halen viel heb ik maar snel naar remise geschoven en energie gespaard voor de volgende partij.” Dat bleek een verstandige keuze, want de door zijn nul in de ochtendronde aangeslagen Niama bleek geen partij voor de ontketende Boomstra. ,,In de opening had ik direct beet en ik heb niet meer losgelaten”, aldus de tweevoudig wereldkampioen die van de vier koplopers tot nu toe de beste indruk achterlaat.

Het is de vraag of zijn drie landgenoten Jitse Slump, Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk er nog bijkomen. Ze zullen nu echt moeten gaan winnen want met nog vier ronden begint de tijd te dringen.

Boezemvrienden

Boomstra en Sipma zitten hoe dan ook in de goede ontsnapping. Morgen mogen de twee boezemvrienden elkaar naar het figuurlijke leven staan. Op papier is Boomstra favoriet, maar Sipma speelt het toernooi van zijn leven. Wat een luxe: met je beste kameraad dammen met als inzet de wereldtitel. De twee Stadjers hebben dát alvast voor elkaar.


FINALE WK DAMMEN
Vierde ronde: Nicolay Germogenov (Rus) - Jan Groenendijk (Ned) 1-1, N’cho Joël Atse (Ivo) - Wouter Sipma (Ned) 1-1, Jitse Slump (Ned) - Artem Ivanov (Oek) 1-1, Alexander Schwartzman (Rus) - Roel Boomstra (Ned) 1-1, Christian Niami (Kam) - Alexander Getmanski (Rus) 0-2, Martijn van IJzendoorn (Ned) - Raimonds Vipulis (Let) 1-1.
Vijfde ronde: Groenendijk - Atse 1-1, Sipma - Slump 1-1, Ivanov - Germogenov 1-1, Boomstra - Niami 2-0, Getmanski - Van IJzendoorn 1-1, Vipulis - Schwarzman 0-2.
Stand: 1. Sipma, Schwarzman, Getmanski en Boomstra 7-8, 5 t/m 9: Groenendijk, Slump, Germogenov, Ivanov, Van IJzendoorn 7-7, 10. Vipulis en Atse 7-6, 12. Niami 7-5. Noot: van elke speler zijn de twee resultaten tegen de andere finalisten uit hun poule in de stand verwerkt.
Het WK dammen is rechtstreeks te volgen op www.draughts2021.com en www.lidraughts.org


Nieuws

Meest gelezen

menu