Groningers op weg naar goud bij 'jungle-vechtsport' Pencak Silat

Voor de één is het de laatste kans om wereldkampioen te worden, voor de twee anderen de eerste. Vrijdag stappen drie Groningers op het vliegtuig naar Singapore voor het WK pencak silat.

Ze zijn er alle drie broodnuchter onder. Geen extra druk, geen rare fratsen. En vooral geen onnodig hoge verwachtingen. ,,Tevreden ben ik als ik alles heb gegeven’’, zegt stad-Groninger Raoul Clements (19), die in Singapore zijn eerste WK gaat meemaken. Zijn jongere broer Calvin (17) is al even onbevangen. ,,Alles is nieuw, alles zal wennen worden. Maar ik ga er volop van genieten.’’

De derde WK-ganger van silatschool Bongkot Harimau is een ervaren rot, terwijl ze nog maar 28 lentes telt: Lesley Weessies, ook al uit de stad Groningen. Zij deed twee jaar geleden op de laatste wereldkampioenschappen op Bali niet mee.

Naast het werk

,,Ik dacht dat ik er klaar mee was. Druk met werk en studie. Wij doen pencak, anders dan de professionele vechters uit veel Aziatische landen, gewoon naast ons werk. Maar het begon toch weer te kriebelen.’’

Weessies is van de drie niet alleen de enige met WK-ervaring, ze heeft zelfs twee WK-medailles. In 2012 won ze in haar gewichtsklasse 70-75 kilo de zilveren medaille, twee jaar later pakte ze brons. Op het hoogste schavot stond ze dus nog niet.

 ,,Ha, ja, dat zou even mooi zijn’’, zegt Weessies. ,,Maar daar ga ik niet vanuit, al voel ik me sterker dan ooit. Ik ben nu op een leeftijd waarop ik echt solide op de mat sta, dat ik rustig bekijk hoe mijn tegenstandster vecht en hoe ik daar het beste op kan reageren. Dat kon ik een paar jaar geleden nog niet. Dat geeft hoop. Maar ik ben al echt heel blij met een medaille.’’

Kans op eremetaal

De Groningse pencak-afvaardiging maakt, als elke twee jaar tijdens het belangrijkste mondiale toernooi, kans op eremetaal. Niet dat de drie sporters van het stad-Groninger Bongkot Harimau dé favoriet zijn voor goud in hun afzonderlijke gewichtsklassen, maar al jaren maken de noordelijke deelnemers indruk in de wereld van pencak silat.

Zo werd de Groninger Alfred Neef in 1992 wereldkampioen en Arlette Tebbens in 1997. Neef haalde daarna nog een keer brons, en dat deed ook zijn teamgenoot Martijn Houwerzijl tweemaal. Diens vrouw Sarena de Thomis, die hij bij Harimau ontmoette, won zilver op het WK van 2004.

Ook Houwerzijl en De Thomis zijn in Singapore van de partij, als supporters van de drie Groningers. Vader Raoul de Thomis is er voor het eerst niet bij.

Pencak-familie

Raoul Clements werd vernoemd naar Raoul de Thomis en dat zegt wat over de verbondenheid van de kleine pencak-familie in Groningen. Eddy Clements, de vader van Raoul en Calvin, vocht onder het leiding van coach, goeroe en scheidsrechter De Thomis jarenlang over de hele wereld. Ook hij haalde WK-brons.

Zijn zoons hebben er zin in. ,,Wat we kunnen verwachten, is ook voor ons nog een beetje een vraag’’, zegt Calvin. ,,We hebben zelf niet veel ervaring in Azië en gaan vooral af op wat Martijn en Sarena vertellen over het niveau.’’

Wereldtopper

Maar dat de beide Clements-zonen ver kunnen komen, daar zijn de pencak-kenners wel van overtuigd. Als het niet op deze wereldkampioenschappen is, dan wel op een volgend groot toernooi. Zowel Raoul (75-80 kg) als Calvin (60-65 kg) vocht al eens tegen een wereldtopper en dat ging niet slecht.

,,We weten wel ongeveer wat we moeten laten zien en hoe we die snelle en goede Thaise, Maleisische, Vietnamese en Indonesische vechters partij moeten bieden’’, zegt Raoul. ,,Nu gewoon rustig blijven, ook als er straks een paar duizend man op de tribune zitten en nog vele anderen live meekijken op tv of via livestreams. Dat kunnen wij.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Video
menu