Groothuis stopt met schaatsen

Groothuis stopt met schaatsen ANP

Na vijftien jaar schaatsen is het mooi geweest. Stefan Groothuis schaatste nog voor het plezier, maar nu het laatste seizoen tegenvalt, stopt hij ermee. De olympisch kampioen van Sotsji op de 1000 meter en de wereldkampioen sprint van 2012 kondigde dinsdag zijn afscheid aan.

,,Ik denk dat ik nog een grote prijs kan winnen. Misschien ga ik wel door tot de Winterspelen van 2018’’, klonk het in december nog tegen Trouw. Maar tegelijk besefte de inmiddels 34-jarige dat het lastig zou worden om zijn successen van enkele jaren geleden te herhalen. Bokito, zoals de bijnaam van de spierbundel luidde, is uitgeraasd.

Onder de vleugels van coach Jac Orie groeide Groothuis uit tot een topschaatser. Vanaf 2009 werd hijna een eerste zege in 2006vijf maal op rij Nederlands kampioen sprint. Het bleek de opmaat naar internationaal succes. In 2011 pakte Groothuis de wereldbeker op de kilometer, dezelfde afstand waarop hij in 2012 de wereldtitel pakte. In datzelfde jaar werd hij wereldkampioen sprint. ,, Eindelijk is het me gelukt om ze er allemaal van af te rijden. Nu ben ik eindelijk van het gezeik af en krijg ik tenminste niet meer de vraag waarom ik nooit een grote prijs pak’’, zei hij toen.

Zombie

Daaruit sprak de moeite die Groothuis had met verliezen en de mate waarin hij dat ook zichzelf kwalijk nam. Vaak was het net niet en in 2011 werd hem dat te veel, in combinatie met de geboorte van zijn eerste kind en de koop van een huis. Groothuis raakte depressief. ,,Ik voelde me een zombie. Ik heb moeilijke momenten gehad. Of ik dichtbij zelfmoord was? Daar ben ik denk ik best wel dichtbij geweest. Dat is best wel shocking om te zeggen’’, bekende hij later aan de NOS.

Dat Groothuis ook uitzinnig van vreugde kon zijn, bleek op de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014, waar hij goud won op de 1000 meter. Vier ritten moest hij toekijken na zijn eigen kilometer, om daarna op het middenterrein van de baan te juichen en te huilen. ,,Dit was de race van mijn leven’’, sprak hij.

Het bleek het laatste kunststukje van Groothuis, die daarna geen grote prestaties meer wist neer te zetten. Ook na een breuk met OrieGroothuis vertrok naar beslist.nlwilde het niet vlotten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu